Nog steeds twintig Nederlandse tomatentelers zijn besmet met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Dat blijkt uit een nieuwe update van de NVWA, waarin opvalt dat bij drie bedrijven ook in de nieuwe teelt het virus is aangetoond. Het kan zijn dat er virus in de kas is achtergebleven of dat er een nieuwe besmetting is opgetreden, aldus de controle-instantie.
Vier tomatentelers die eerder besmet waren, zijn wel vrijgegeven. Daarbij zijn er ook naar aanleiding van meldingen drie nieuwe vondsten bij tomatentelers gedaan.
Het brengt de teller dus op twintig besmettingen, verdeeld over acht zeven gemeenten. In juni waren het er bij de laatste update van de NVWA nog 19.
- 8 in de gemeente Westland
- 5 in gemeente Hollands Kroon
- 3 in gemeente Brielle
- 1 in gemeente Reimerswaal
- 1 in gemeente Haarlemmermeer
- 1 in gemeente Horst aan de Maas
- 1 in gemeente Goeree Overflakkee
Zaadbedrijven
Uit tracering heeft de NVWA opnieuw zaadpartijen positief getoetst. De NVWA deed al vondsten in zaadpartijen van tomaat, paprika en Spaanse peper.
Het betreft bij de nieuwe positieve testen op zaadpartijen volgens de NVWA een kleine zaadpartij met herkomst Nederland en een grote zaadpartij met herkomst Peru. Deze partijen zijn al in de handel gebracht. De NVWA heeft maatregelen opgelegd.
De zaadbedrijven moeten alle afnemers informeren en niet gebruikt zaad terughalen. De zaadpartijen zijn aan een klein aantal bedrijven in Nederland geleverd. De NVWA informeert deze bedrijven. Tevens informeert de NVWA de lidstaten aan wie deze partijen geleverd zijn.
Tegenwoordig worden zaadpartijen getoetst voordat ze in het handelsverkeer worden gebracht. Uit deze toetsingen worden er geregeld zaadpartijen met verschillende herkomsten positief getoetst. Deze partijen mogen dan niet in het handelsverkeer worden gebracht.
Laboratoriumtesten: Nederland toetst met PCR
Vanaf 15 augustus 2020 wordt de PCR-toets, die Naktuinbouw uitvoert, ingezet voor detectie van ToBRFV. Voor monsters van zowel plantmateriaal als zaden die positief worden getoetst, volgt er een bevestigingstoets bij het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair (NRC) van de NVWA met een andere PCR-toets. Een veelvuldig gebruikte techniek om genetisch materiaal van bijvoorbeeld bacteriƫn en virussen aan te tonen, is de zogenoemde PCR-toets.
Bij een PCR-toets wordt een specifiek stukje genetisch materiaal van een organisme dusdanig vaak vermenigvuldigd zodat het kan worden aangetoond. Deze nieuwe procedure is een uitvloeisel van de nieuwe Europese noodmaatregel ToBRFV 2020/1191 die de noodmaatregel 2019/1615 (die per 1 november 2019 in werking was getreden) vervangt. De meldplicht blijft gelden.
Omdat er vanwege Covid-19 veel vraag naar PCR-testen is, worden in Europees verband tot 1 oktober ook nog Elisa-testen aanvaard, hoewel duidelijk is dat deze testen ook op andere virussen reageren en dus niet honderd procent uitsluitsel geven over de vondst van ToBRFV.