Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rode paprikateler Robert van Zeijl en adviseur Barend Vrijbloed over Redzwing RZ:

"Dit resistente ras leent zich voor hoge producties"

Na 22 jaar oranje geteeld te hebben, vond Robert van Zeijl het tijd om eens over te stappen op een andere kleur. Een aantasting met het tomaten bronsvlekken virus (TSWV:0) gaf de teler net dat extra zetje.

Het werd de rode Redwing RZ. Qua vruchtgewicht en productiepotentie heeft dit ras de beste papieren. “Maar natuurlijk blijft het altijd een gok”, vertelt Van Zeijl. 

Wat is de telers eerste indruk van het ras?
Robert: “Redwing is een stevige groeier, met constant behoorlijk wat topwerk. De vruchten kleuren traag. Daarom moest er flink tempo gemaakt worden om bijvoorbeeld krimpscheuren te voorkomen. Alleen aan het einde van het eerste zetsel kregen we wat opmerkingen van de keurmeester. De plantbelasting is altijd wat hoger dan ik gewend was in oranje, maar zakt nu wat.

Oranje paprika gaf zetsels van 3 à 4 vruchten en dan sloeg de plant wat oksels over. Bij Redwing is de plantbelasting nu rond de 45 stuks/m2, waarvan best veel van dezelfde maat. Eigenlijk hangt de plant constant redelijk vol. Wel moet ik opmerken dat het een lange plant is. Ondanks mijn hoge kas moet ik toch gaan nadenken over handmatig slopen aan het einde van het seizoen omdat de planten wellicht boven de gewasdraad gaan uitkomen.”

Teeltadviseur Barend Vrijbloed was al langere tijd op zoek naar een teler met een volle kas Redwing. Hoe vindt hij dat Redwing aangepakt moet worden?
Barend: “Redwing is ras met veel kracht. De uitdaging is dat om te zetten naar productie. Dat lukt alleen met een combinatie van de juiste bemesting, plantsapanalyses, snelheid en veel CO2. Bij aubergine is dat ons eerder al gelukt, ik weet daarom zeker dat het bij paprika ook kan. Redwing is een ras wat zich hiervoor leent. In rode paprika zie ik nog niet heel veel andere rassen die hiervoor geschikt lijken.”

Rudy van den Berg, Robert van Zeijl en Barend Vrijbloed

Redwing wordt door velen gezien als traag en te groeikrachtig. Je komt dan bijvoorbeeld wat later op de markt. Hoe kijken Robert en Barend hier tegenaan?
Barend: “Als het licht komt, leent dit ras zich om warm te telen. Dus met het licht mee telen. Dat betekent dat wanneer er voldoende licht is, je die achterstand snel weer inhaalt. En als het donker is, dan kun je met Redwing makkelijk koud gaan zitten. Meestal moet je hier juist mee oppassen. Rassen met een lagere plantbelasting kunnen dan bijvoorbeeld problemen krijgen met de interne vruchtkwaliteit. Bij Redwing lijkt die gevoeligheid er niet te zijn.”

Robert: “De achterstand viel mij toch wel mee. De vruchten kleurden iets sneller door dan verwacht en daarnaast ben ik oranje gewend. We hebben een voorjaar met veel licht gehad, ideaal voor Redwing. Daardoor konden we ook de snelheid maken die nodig was.”

Is de aanpak tot nu toe goed geweest?
Barend: “We hebben nog niet de randjes opgezocht en eigenlijk nog beheerst geteeld voor het eerste jaar. Er zit misschien nog wel meer in! We willen bijvoorbeeld ook schapenkoppen aan het einde jaar zoveel mogelijk voorkomen en zo’n eerste jaar niet daarmee verknallen. Ook met het (hete) weer wat we nu hebben, is het goed dat we niet het randje opgezocht hebben. Volgend seizoen zouden we misschien nog meer buis aan het einde van de dag kunnen gebruiken. Zo kunnen we langer de temperatuur vasthouden en de beschikbare suikers naar de vruchten sturen.“

Robert: “We zien wat 2-hokkige vruchten op dit moment. Dit geeft aan dat we toch wel snelheid hebben gemaakt.” 

Kan Redwing groen geoogst worden?
Robert: “Dat is zeker een optie. Als het licht niet komt, kun je de vruchten groen oogsten. Maar ja, als de groene prijs slecht is, dan doe ik het liever niet. Groen snijden moet je ook leren trouwens. Voor de plant zou het misschien wel beter zijn.”

Sinds enkele weken ligt er bij Robert van Zeijl zelfs een diffuse coating op het dek. Waarom?
Robert: “Voor de toekomst van het gewas. Het is trouwens de lichtste variant. We hebben lang best heftig weer gehad en op dat moment maakten we deze keuze. Deze diffuse ir coating houdt trouwens ook warmte buiten.”  

Barend: “Doel is om in de tweede helft van de teelt wat grover te blijven, niet teveel GVG te verliezen. Met coating op het dek lukt dat. Ook kozen we voor coating omdat we minder CO2 beschikbaar hebben door het tijdelijk uitvallen van de OCAP.”

Hoe ervaart de teler de TSWV-druk in vergelijking tot vorig jaar?Robert: “We hebben toch TSWV gevonden, vier planten tot nu toe. Na onderzoek van Rijk Zwaan blijken deze planten geïnfecteerd te zijn met een doorbrekend isolaat van TSWV. We hebben gelukkig weinig trips. Dus ik ben toch wel zekerder dan vorig jaar, het lijkt er niet op dat het erg gaat toenemen. Ja, ik ben zeker blij dat we de keuze voor een (intermediat) resistent ras hebben gemaakt.”

Tot slot, gaat Redwing dit jaar de doelstellingen waar maken?Robert: “Ik hoop van wel. Het ziet er goed uit tot nu toe. We verwachten een hoge productie. Anderzijds willen we ook niet te fijn worden, alleen een hoge productie is ook niet alles. En lengtegroei blijft wel een ding hoor, maar ik ben zeker enthousiast!”

Barend: “We moeten nog leren waar de grenzen liggen. Dat houd je altijd. Het verschilt ook per tuin en per jaar.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland 
[email protected]     
www.rijkzwaan.nl 

Publicatiedatum: