De hang naar duurzaamheid en een dreigend tekort aan arbeidskrachten gaan zorgen voor een strijd om agrarische robots. Dat voorspelt ABN AMRO in een rapport waarin specifiek de kansen voor Nederland in deze 'strijd' worden beschouwd.
In het rapport worden oogstrobots 'misschien wel de grote belofte' genoemd, maar ook het segment met voor de komende jaren nog een relatief laag ingeschat marktpotentieel. Praktijkimplementatie blijkt namelijk nog weerbarstig.
Groei
De bank schat de omzet in de internationale agritech-markt nu op ruim 6 miljard euro. Hieronder vallen fabrikanten van veldrobots, drones, melk- en voerrobots en aanverwante hardware en software om data-analyses uit te voeren.
Nederlandse fabrikanten hebben hierin een marktaandeel van ruim 11 procent, vooral dankzij de zeer sterke positie in melk- en voerrobots. Zij zetten nu 715 miljoen om in de agritech-markt en dat kan volgens de bank zelfs stijgen naar 2,5 miljard euro in 2030. Dit komt overeen met een groei van gemiddeld maar liefst 13 procent per jaar.
Arbeidstekort en duurzaamheidsvraag
Het tekort aan personeel is een belangrijke aanjager van de groei van agritech. Zo is vooral aan seizoenarbeiders vaak een tekort, zoals de coronacrisis extra duidelijk heeft gemaakt. De oogst van verschillende producten stokte toen arbeidsmigranten vanwege het virus naar het land van herkomst terugkeerden.
De kosten van arbeid in de agrarische sector zijn ook in de afgelopen jaren mede door schaarste toegenomen, wat het interessant maakt voor agrariƫrs om te investeren in technologie.
Een andere aanjager van de agritech-markt is het toegenomen belang van duurzaamheid. De sector staat daarbij voor een uitdagende opdracht. De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen voor onder meer biologische teelt en de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De druk op het schaarse landbouwareaal neemt mede door de groei van de wereldbevolking toe, terwijl duurzaam telen nu vaak om een hogere arbeidsinzet vraagt.
Nederland
De robotisering van de Nederlandse land- en tuinbouw zal door bovengenoemde factoren in een stroomversnelling komen, verwacht ABN AMRO. Robots worden grootschaliger ingezet, zoals drones, oogstrobots en grondsensoren die de bodemkwaliteit en luchtvochtigheid meten. Een mooi voorbeeld volgens de bank is een net ontwikkelde aspergerobot, die met behulp van een ondergrondse detectiemethode asperges oogst nog voor deze boven de grond komen en daardoor tot 25 handstekers vervangt.
Fabrikanten in de agritech-markt kunnen profiteren van de groei, maar dit zal niet vanzelf gaan. Ook andere landen (de bank noemt de VS, Australiƫ en China) zien de groeipotentie van deze markt. Net als techreuzen. "Bedrijven als DELL, Google, Intel, Microsoft en IBM zijn bezig om de agrifood-markt te bedienen", stipt Erik Pekkeriet van de WUR aan in het rapport.
De beste groeikansen voor Nederlandse bedrijven voorziet de bank juist in sectoren waar de concurrentie nog niet heel groot is, dus niet in de melk- en voerrobotsmarkt waarin Nederland al sterk vertegenwoordigd is.
Daarbij is het volgens ABN zaak belangrijk bestaande knelpunten het hoofd te bieden. Zo is sprake van fragmentatie van kennis in de markt, speelt wetgeving een rol (belemmerend vooral voor veldrobots) en kan de verbinding met het bedrijfsleven verbeterd worden. Het is daarom belangrijk dat medewerkers in de agrarische sector en nieuwe studenten worden opgeleid om agritech in de praktijk te kunnen toepassen.