Tholen - Hoewel er weinig ruimte voor glastuinbouwgroei is door grondgebrek in Westland, betekent dat niet dat de glastuinbouw dan maar stil moet zitten. Bij het doorontwikkelen van het bestaande areaal en het bouwen van nieuwe kassen waar ruimte is gemaakt, wil Westland inzetten op duurzame energie. Zo wil Westland koploper zijn als het om aardwarmte en warmtenetten gaat en dus komen er bovenop de huidige zes doubletten nog minimaal acht doubletten bij.
Ook naar restwarmte, CO2 en water wordt gekeken om het telers naar de zin te maken. Dat blijkt uit de Omgevingsvisie 2.0 die momenteel ter inzage ligt. In de visie wordt de ambitie uitgesproken om de leidende positie van Westland als glastuinbouwgemeente te behouden, juist ook internationaal. Daarbij moet Westland dan koploper zijn, juist ook op energiegebied.
V.l.n.r.: Trias Westland, warmteleidingen, aanleg OCAP voor CO2 en het elektriciteitsnet, dat ook uit zon en wind elektra moet gaan verwerken.
Aardwarmte
Momenteel telt Westland zes geothermiebronnen en er zijn er nog minimaal acht onderweg. De ambitie is zelfs om van de huidige 6 doubletten te groeien naar 15 tot 20, goed voor 289 MW in 2030.
Daarmee wil Westland ook de CO2-uitstoot terugdringen. Diezelfde CO2 gebruiken telers graag in hun kas en dus wordt er momenteel al extern CO2 gebruikt. Voor Westland blijven continue beschikbaarheid en uitbreiding van de huidige capaciteit vanwege de stijgende vraag bij telers 'essentieel'.
De CO2, van leverancier OCAP, komt via een pijpleiding uit de haven. Ook restwarmte wil men naar Westland gaan halen uit de haven. In 2025 verwacht men circa 100MW restwarmte geleverd te krijgen voor telers in het Westland.
Daarbij stelt Westland wel randvoorwaarden:
• alle tuinbouwondernemingen moeten de kans krijgen om aan te sluiten;
• geen verdringing (door warmte uit Rotterdam) van lokale initiatieven als geothermie en biomassa;
• de levering van CO2 is geborgd.
Westland rekent niet op wind, terughoudend met zonnevelden
Alle bronnen en niet alleen warmte zijn echter nodig om Westland te verduurzamen. Windenergie en zonne-energie kunnen ook, maar voor windenergie is in de visie van Westland weinig ruimte simpelweg door ruimtegebrek. Hoogstens kleine windturbines met een ashoogte tot 15 meter kunnen binnen bestaande stads- of dorpsgebieden én tot 45 meter in stads-, dorps- of glastuinbouwgebied voor zover dat past binnen de lokale situatie. In glastuinbouwgebied geldt ook een maximum tot 15 meter hoogte.
Voor grootschalige inzet van windenergie is geen plaats. Omdat Zuid-Holland als provincie in 2020 735,5 MW aan windenergie moet realiseren, kijkt men ook naar Westland. Bedrijventerrein Leehove in De Lier en een strook langs de A20 in het grensgebied met Midden-Delfland zijn hiervoor aangewezen. De gemeente moet plaatsing van windturbines op deze locaties mogelijk maken. Dat is langs de A20 nog niet gedaan.
Waar het zonne-energie betreft, zet Westland in op dakopstellingen. Ook hier simpelweg door ruimtegebrek. Westland is terughoudend met zonnevelden in open ruimte.
Water
Op watergebied is beschikbaarheid van voldoende zoet water, ook in de toekomst, een zorg. Onder de naam 'Coastar' wordt daarom momenteel langs de Westlandse kust onderzoek gedaan naar ondergronds opslaan van zoet water om aan de drinkwater- en gietwatervraag te voldoen.
Bekijk hier de Omgevingsvisie.
Reageren
In de Omgevingsvisie 2.0 staan, naast een ambitieuze toekomstvisie met Westland als welvarende internationale gemeente, deels plannen die al eerder gemaakt zijn. Tot 18 september ligt de visie ter inzage en kunnen mensen reageren, o.a. via [email protected] met als onderwerp 'zienswijze omgevingsvisie'.