Minister Carola Schouten blijft hameren op de omslag naar kringlooplandbouw. De nieuwste troeven zijn vouchers om telers een financieel steuntje in de rug te geven en cursussen, die telers dan weer met de vouchers kunnen gaan bekostigen. Ook wordt werk gemaakt van een financieel steuntje van grotere omvang, een omschakelfonds.
Doel van dit alles? Vermindering van stikstofuitstoot en nieuwe stappen zetten richting duurzaam en klimaatbestendig ondernemen, waarmee de 'innovatieve en ondernemingsgezinde' Nederlandse telers volgens Schouten al goed bezig zijn, zo schrijft zij in een brief met een voortgangsreportage over 'Innovatie op het Boerenerf'.
Het is de naam die Schouten geeft aan het landelijk digitaal kennisplatform, de publiek-private samenwerking bij kennisontwikkeling- en doorwerking, de scholing en onafhankelijke advisering en het faciliteren van kennisuitwisseling van netwerken.
Groen Kennisnet
Deze al bestaande website moet het landelijke, interactieve, digitale platform voor het groene domein worden als het aan Schouten ligt. Op de website worden verschillende bronnen gebundeld en bekendgemaakt. Telers worden zo, naast het onderwijs en studenten, de belangrijkste doelgroep.
In het derde kwartaal van 2021 moet het vernieuwde platform, beheerd door de WUR, volledig in de lucht zijn. In het eerste kwartaal van 2021 volgt daarvoor dan nog een demonstratie voor de belanghebbenden als laatste fase van de uitwerking.
Drie miljoen
Schouten stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor het programma Kennis op Maat. Met dit geld krijgen ondernemers de mogelijkheid om samen met de wetenschap kennis uit onderzoek en praktijk te vertalen naar relevante en concrete handelsperspectieven, aldus Schouten.
Cursussen en vouchers
Dit najaar starten cursussen over stikstofbeleid voor telers. Voor een maximum van 1.500 euro per jaar kunnen telers hiervoor vouchers aanvragen en inzetten voor de cursussen.
Met de vouchers kunnen zij:
- één-op-één-advies krijgen van onafhankelijke bedrijfsadviseurs met coachende vaardigheden;
- samen met andere agrariërs advisering in groepsverband krijgen door het bundelen van hun vouchers;
- cursussen volgen bij groene hogeronderwijsinstellingen. In 2020 is dat een stikstofcursus.
Ook bedrijfsadviseurs kunnen vouchers ontvangen, t.w.v. maximaal 1.250 euro per jaar (met als voorwaarde voor adviseurs een eigen bijdrage van minimaal vijftig procent)
Omschakelfonds
Naast alle bovenstaande (kleine) steuntjes werkt Schouten ook aan een omschakelfonds. Daarmee moeten omschakelaars naar kringlooplandbouw tijdelijk verlichting van hun kasstroom krijgen én moeten investeringen (financieel) toegankelijker worden. In het najaar zou er meer duidelijk moeten zijn over het fonds, waarvoor de WUR momenteel de financiering van bedrijven en het financieringsinstrumentarium in de sector in kaart brengt.