Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We trekken ons eigen plan"

Snoeptomatentelers Wim en José Tas vieren 60-jarig jubileum

Begonnen met één pad (!) snoeptomaten in 2005 telen Wim en José Tas inmiddels op 15 hectare snoeptomaten. In de serie Teler in de Spotlight ging Jos Caubo namens ZON magazine naar Zevenhuizen voor een gesprek met het telersechtpaar. "We willen vasthouden aan de daghandel, omdat we tot dusver voor levering gedurende langere perioden nog nooit echt goede afspraken hebben kunnen maken." 

Aangepaste jubileumviering
Waar ik bij aankomst eigenlijk half en half had verwacht de feestslingers nog aan te treffen, zijn Wim Tas en echtgenote José deze ochtend gewoon druk aan het werk. "Ja, we hebben alleen qua datum net het 60-jarig jubileum van het bedrijf achter de rug, want evenals op veel andere plaatsen heeft ook hier corona helaas een beetje roet in het eten gegooid. We hadden in januari al een compleet draaiboek voor een feestelijke jubileumviering klaarliggen, met onder meer een rondvaart op een pannenkoekenboot voor alle 150 medewerkers, maar toen corona uitbrak, was al snel duidelijk dat we dat moesten laten schieten."

"Omdat we al zestig jaar lang een echt én hecht familiebedrijf zijn, hebben we daarom vorige maand besloten de jubileumviering op dat moment te beperken tot een gezellig etentje met de familie, en het echte feest op een later moment te houden. Volgend jaar misschien, het is gewoon even niet anders,: vertelt José.

Het is tekenend voor de nuchtere instelling van het telerspaar: ze laten zich door niets en niemand gek maken en trekken weloverwogen hun eigen plan. Vermeldenswaardig in relatie tot het diamanten jubileum is overigens zeker ook het prachtige jubileumboek dat het paar in eigen beheer heeft uitgegeven en waarvoor José zelf alle teksten heeft geschreven.

Vogelvlucht
Even een korte terugblik op de lange historie, in vogelvlucht. Wims vader Arie Tas begon in 1960, op dezelfde plek aan de Knibbelweg waar het huidige bedrijf nog steeds is gevestigd, een teeltbedrijf voor in eerste instantie sla en komkommers.

In 1984 komt Wim in het bedrijf en vormt samen met zijn vader een maatschap. Kort daarna leert hij José kennen en in 1987 trouwt het jonge paar. Het bedrijf groeit gestaag, met onder meer nieuwbouw van een kas en investeringen in WKK.

Als Arie het in 1996 wat rustiger aan wil gaan doen, verlaat hij de maatschap en gaan Wim en José samen op volle kracht verder, leidend naar de oprichting van een gezamenlijke maatschap in 2000. In datzelfde jaar volgt de aansluiting bij ZON.

Met vijf huurtuinen mooi verspreid plantschema
We maken een flinke sprong in de tijd en belanden in 2020. Wim en José hebben al in 2003 een samenwerking gezocht met Van Woudenberg Tuinplanten, dat de kas van hen gaat huren die eigenlijk te laag was geworden voor de teelt van tomaten. Deze samenwerking duurt nog steeds voort. "Vanaf dat moment tot nu in 2020 hebben we om te kunnen blijven telen actief gezocht naar nieuwe teeltlocaties die we in dit gebied konden huren, met als resultaat dat we vandaag de dag op vijf gehuurde locaties in totaal 15 hectare Sweetelle snoeptomaatjes telen."

"Een kas kopen is er om meerdere redenen eigenlijk nooit van gekomen, omdat óf onze financiële positie het op dat moment niet toeliet, of omdat de gemeente niet meewerkte. Dat laatste gold overigens ook voor het ontwikkelen van plannen voor de huisvesting van onze medewerkers."

"Vijf teeltlocaties lijkt op het eerste oog niet handig, maar ze liggen allemaal binnen een straal van een paar kilometer hier vandaan. Teelttechnisch heeft het als voordeel dat we een verspreid plantschema kunnen zetten waarmee we tussen maart en november altijd kunnen oogsten. In 2010 hebben we op een locatie een tijd met belichting gewerkt, maar dat is met dit product kostentechnisch niet interessant. De geoogste tomaten gaan allemaal naar de centrale locatie aan de Knibbelweg om daar te worden verpakt," vertelt Wim.

Bijkomend voordeel van meerdere relatief kleine teeltlocaties is volgens hem ook dat de personele inzet veel beheersbaarder is dan bij één grote locatie.

Hebben Wim en José momenten gehad dat ze teleurgesteld waren door de weinig constructieve opstelling van de gemeente? Ja, maar daar zijn we nooit te lang bij stil blijven staan. "Dat is verspilde energie. Je schiet er meer mee op als je je eigen plan trekt en creatief naar alternatieven zoekt. Het huren van vijf verschillende locaties ligt misschien wat minder voor de hand, maar voor ons bedrijf werkt het gewoon goed."

Daghandel
Terugkijkend op de inmiddels lange geschiedenis van het bedrijf is de keuze om uitsluitend nog snoeptomaatjes te gaan telen misschien wel een van meest opvallende en succesvolle beslissingen geweest. Begonnen met één pad(!) snoeptomaten in 2005, heeft de in de jaren daarna explosief gegroeide vraag hiernaar bij de consument ertoe geleid dat Wim en José zich op zeker moment volledig op deze teelt zijn gaan toeleggen. Wim daarover: "Je praat dan over groeipercentages van wel 20% plus per jaar. Zeker in die eerste jaren hebben we daardoor met goede prijzen door een snelgroeiende vraag behoorlijk de wind in de zeilen gehad. Inmiddels is de vraag wel wat meer gestabiliseerd en is er ook meer concurrentie bij gekomen."

"We mopperen nog steeds niet, hoewel de prijzen nog nooit zo slecht zijn geweest als dit jaar en dat is natuurlijk niet leuk. We hebben wel de ervaring dat deze periode van het jaar eigenlijk nooit de beste prijzen oplevert. Maar het seizoen is nog lang, dus we blijven goede hoop houden op een kentering. We willen vasthouden aan de daghandel, omdat we tot dusver voor levering gedurende langere perioden nog nooit echt goede afspraken hebben kunnen maken. Ja het kan wel, maar altijd voor een te lage prijs en daar willen we gewoon niet in meegaan."

Flinke investeringen gedaan
Hoe kijken Wim en José naar de toekomst, komt er een derde generatie Tas die een nieuw jubileum kan gaan vieren? "We hebben vier kinderen, maar die hebben geen van allen belangstelling om op termijn het bedrijf over te nemen. Ze werken als het nodig is wel mee in de vakanties en zo, maar daar blijft het bij. We hebben net een paar flinke investeringen gedaan, dus als het aan ons ligt werken we de komende jaren lekker op de huidige manier door, zonder nog verder te willen uitbreiden. We vinden het leuk om te doen en zijn tevreden met wat we hebben en met hoe het gaat. Daar komt bij dat we kunnen lezen en schrijven met onze verkoper bij ZON, Corné van Winssen, en daar heel plezierig mee samenwerken; dat mag ook weleens worden gezegd."

Bron: ZON Magazine

Tekst en foto's: Jos Caubo

Publicatiedatum: