Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kamervragen over meerwaarde PlanetProof

"Als de supermarkt bovenwettelijke eisen stelt aan de teler, dan moeten ze daar ook voor betalen"

Begin mei berichtte Nieuwe Oogst dat driekwart van de telers geen meerwaarde ziet in het keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Teveel extra kosten en rompslomp zonder de beloofde meerwaarde van het duurzaamheidslabel. Het was reden voor de Tweede Kamerleden Maurits von Martels en Jaco Geurts (CDA) om Kamervragen te stellen aan minister van LNV Carola Schouten.

Het ministerie ziet daarin dat enige nuancering van het aantal ontevreden telers op zijn plaats is. Twee derde van de ondervraagden hadden immers geen ervaring met het telen volgens de richtlijnen van het keurmerk en verder is ook het aantal bedrijven met een certificaat in de afgelopen 4 jaar sterk gestegen van 185 naar 1.463.

Het ministerie is het wel eens met het gegeven dat de telers met een PlanetProof-certificaat zeker een betere prijs moeten krijgen maar dat deze verantwoordelijkheid bij de gehele keten ligt en dus vooral de supermarkten. Omdat het hier nog aan schort, is men bezig een agrarische ondernemerschapsagenda op te stellen om te kijken hoe telers in staat kunnen worden gesteld een betere boterham te verdienen. Het ministerie benadrukt ook dat deze waardering ook moet komen vanuit de gemeenschap zoals het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid waar de LTO echter kritiek op heeft gegeven vanwege de verlaging.

Het ministerie gaat ook voor een aantal producten, waaronder uien, peren, tomaten en witte kool, hoe de prijzen zich ontwikkelen in de keten om daar meer inzicht in te geven. 

Publicatiedatum: