Tholen - Onderhoud kan vaak wel even wachten, maar vaak niet te lang, want het moet tóch gebeuren. Zo is het deze zomer druk met het vervangen van rookgascondensoren.
De ene na de andere tuinder klopte in de loop van dit voorjaar, na de eerste grote coronaschok, alweer aan voor vervanging of renovatie van een oude rookgascondensor, zag Erwin van der Mark van Van der Mark Ketelonderhoud. "De terugverdientijd bij vervanging is laag en het rendement schiet na vervanging snel weer omhoog."
Een vervanging van een rookgascondensor bij een chrysantenkweker
Parallel aan levensduur kas
In maart was het op vervangingsvlak even heel stil, maar dat duurde niet lang. "De levensduur van een rookgascondensor is zo'n vijftien tot twintig jaar. Daarna is het tijd voor vervanging of renovatie, omdat de installatie niet meer aan de moderne eisen voldoet of vervuild is. Vaak loopt de levensduur van een rookgascondensor parallel aan het ouder worden van de kas en zie je dat met het vernieuwen van de hele kas er ook een nieuwe rookgascondensor wordt geplaatst."
Nieuwe eisen
Nu echter de coronacrisis veel tuinders financieel dupeert, zullen niet overal de oorspronkelijke nieuwbouw- of renovatieplannen direct doorgang vinden. Toch kan het vervangen en/of renoveren van een rookgascondensor dan eigenlijk niet wachten.
"Wij komen regelmatig installaties tegen die niet meer voldoen aan de huidige normen. Je moet dan denken aan een condensor die niet meer het rendement haalt waarvoor de installatie is ontworpen of een condensor die de rookgassen niet meer goed genoeg terugkoelt, waardoor de CO2 een te hoge temperatuur heeft."
CO2 terugkoelen
Een goed werkende rookgascondensor koelt de rookgassen namelijk idealiter terug tot onder 40ºC. "Daarmee kan de teler veel kostbare energie binnenhouden, verdwijnt de warmte niet de schoorsteen uit en kan de CO2 in de kas ingezet worden. De maximumgrens is 60ºC om de CO2 te kunnen doseren en dus her te gebruiken"
Terugverdientijd
Overigens is het zeker niet alleen de coronacrisis die nu voor drukte zorgt. "Soms is het voor een teler met een verouderde kas ook om andere redenen logischer om de rookgascondensor te vervangen of te renoveren in plaats van de hele kas te vernieuwen. Daarbij helpt het dat de terugverdientijd vaak maar twee tot drie jaar is en maximaal vijf jaar."
In geval van renovatie gaat het om het vervangen van de pakkingen, het schoonmaken van de lamellen, het repareren van de rookgas-wisselkleppen of soms zelfs het compleet vervangen van de stalen omkastingen.
Erwin en Hans van der Mark bij een speciaal gerenoveerde ketel uit 1914 voor de verhuizing rond kerst.
Achter de ketel
Bij vervanging demonteren de specialisten van Van der Mark de complete condensor en plaatsen zij daar een nieuwe voor terug. Wel is er vaak een ruimteprobleem bij vervanging, omdat de meeste rookgascondensorenn achter de ketel zijn geplaatst, weet Erwin.
"Een condensor weegt al snel 750 tot 1500 kilogram, dus die til je niet zomaar even op. Door het vaak te doen weten wij hier echter wel raad mee en daarbij leveren wij een compleet pakket aan, van het waterzijdig aftappen, het elektrisch loskoppelen, het demonteren van het kasdek boven de condensor tot het controleren van de verbranding van de brander na het vervangen."
Na renovatie dan wel vervanging kan de teler straks, als het stookseizoen weer echt van start gaat, weer jaren vooruit mét een verbeterd rendement.
Voor meer informatie:
Van der Mark Ketelonderhoud
www.vandermark.nl
[email protected]