Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Investeerder vraagt om datagedreven ondersteuning op grote schaal"

Delphy teelt in het Midden-Oosten

Tholen - Delphy wordt benaderd vanuit investeerders om de primaire sector in het Midden-Oosten naar een hoger level te tillen. “De primaire sector wil zelf het liefst zo snel mogelijk naar een hightechsector groeien. Dat vraagt om passend maatwerk, maar is ook een mooie uitdaging”, zegt Gerjo Engbers, manager Team Azië bij Delphy.

Gerjo heeft een passende term voor de stappen die de sector in het Midden-Oosten wil maken: ‘frog-leaping’. Hij vertelt dat zij het liefst grote kikkersprongen maken en binnen één jaar hetzelfde niveau qua kennis willen behalen als Nederland.

Er wordt veel gekeken naar Nederland. De gedachte is vaak: ‘Wat Nederland kan, dat kunnen wij ook’. “Dat is niet altijd realistisch”, zegt Jitse Schöne, teeltspecialist in Azië. Gerjo voegt daar aan toe: “Vaak onderschatten ze het. Ze denken dat wanneer je de hardware hebt, de productie vanzelf op gang komt.” Dat is echter niet het geval.

Om ervoor te zorgen dat de productie op gang komt, zijn er mensen nodig die een oogje in het zeil houden. Die taak neemt Jitse als teeltspecialist op zich. Normaal – buiten coronabeperkingen om – is hij vier weken op locatie en anderhalve week in Nederland. In die vier weken geeft hij een bedrijf high intensive teeltbegeleiding. Jitse: “In die weken werk ik veertig à vijftig uur per week om de mensen daar te leren telen.” Deze intensieve begeleiding wordt na ieder teeltseizoen uit gefaseerd naarmate het lokale team zich verder ontwikkelt.

Jitse Schöne en Gerjo Engbers. 

“Een super uitdaging”
Jitse noemt het project een ‘super uitdaging’. Het bedrijf waar hij helpt is in drie jaar tijd van vijf ha naar twintig ha gegroeid. Deze flinke groei neemt nieuwe uitdagingen met zich mee. “Na drie jaar kennen ze de gewasverzorging en teeltwerkzaamheden heel goed. Nu komt het stukje ‘optimaliseren’ om de hoek kijken.” Jitse was volop bezig met optimaliseren maar door het coronavirus viel dat stil. Waar hij normaal vier weken lang daar is, is hij nu al achttien weken in Nederland.

Om de werkzaamheden door te kunnen laten gaan, is Delphy bezig met de ontwikkeling van Delphy Dashboard. Jitse legt uit wat Delphy Dashboard inhoudt: “Door middel van een connectie met de klimaatcomputer kunnen we meekijken wat er gebeurt op locatie. Daarmee kunnen we in ons Dashboard adviezen geven, grafieken aankaarten en kennis overdragen. Dat maakt – samen met de teeltplanning die we maken – een compleet overzicht. Het gaat nu zelfs naar de richting dat we dat binnenkort autonoom gaan op grote commerciële schaal, beginnend met de parameters verneveling, ramen en schermen."

Samen hetzelfde doel
Wanneer je in een ander land werkzaam bent, moet je je aanpassen vindt Gerjo. “Zij willen een grootschalig productiesysteem hebben wat lijkt op een Nederlands systeem en dat gaat niet altijd. Dat vraagt om concessies en flexibiliteit. Wanneer je samen hetzelfde doel hebt, kom je er samen uit”, vertelt hij.  

Wanneer je goed samenwerkt, levert dat natuurlijk ook iets op. Jitse vertelt dat de productie ieder jaar blijft toenemen en hij ziet dat ze meer risico durven te nemen. “Twee jaar geleden waren ze in het Midden-Oosten nog erg afhankelijk en nu zie ik dat ze zelf met meer ideeën komen en makkelijker beslissingen nemen.”

Qua ziektes en plagen hebben ze in het Midden-Oosten met hetzelfde te kampen als in Nederland. Maar het is wel een uitdaging om de ziektes te behandelen. Jitse legt uit hoe dat komt: “In het Midden-Oosten hebben ze minder toegang tot biologische of chemische middelen om het gewas te beschermen. Met minder mogelijkheden moeten we dezelfde problemen oplossen en dat neemt een hoop uitdagingen met zich mee.”

Tomaat en paprika
Het bedrijf waar Jitse helpt, is enorm aan het groeien. Nu is er nog maar een gewas (tomaten), dat wordt snel uitgebreid naar meerdere gewassen (paprika’s). Er wordt 5 ha bijgebouwd, dus in de toekomst is er nog meer ruimte voor beide gewassen.

Delphy ging in zee met het bedrijf toen het nog een startup was. Nu is het bedrijf groeiende en dat vraagt om een andere insteek.

Van groene vingers in de kas naar groene vinger op de computer
“Het gaat naar een punt toe dat wij in Nederland door middel van digitale systemen kunnen mee kijken wat zij daar aan het doen zijn. Ook het aansturen zal voornamelijk vanuit Nederland gebeuren. Zo krijg je meer controle vanuit één centrale plaats. Dat biedt mogelijkheden om mee te kijken en te sturen op meerdere bedrijven tegelijk. We gaan van groene vingers in de kas naar groene vingers op de computer. De groene vingers blijven zéker nodig maar we gaan wel meer toe naar een datagedreven ondersteuning van bedrijven”, vertelt Jitse.

Datagedreven
Delphy gaat op commerciële grote schaal aan de slag om datagedreven ondersteuning in praktijk te brengen. “Dat is een wens van de investeerder. Deze investeerder heeft dan ook echt een productiefocus. Voor hen wordt een bepaalde zekerheid gecreëerd wanneer we door middel van data onze groene kennis kunnen overdragen en op locatie kunt vastleggen. Ze zeggen ook tegen ons: ‘als alles automatisch kan, dan hebben we het liefste alles automatisch’. Om dat realiseren, is het nodig om samen te ontwikkelen, soms onder uit te gaan, maar vooral samen te groeien. Al deze factoren geven ons veel energie om verder te groeien met dit project”, sluiten Jitse en Gerjo af.    

Voor meer informatie:  
Delphy
www.delphy.nl