Tholen - Stipt om 18.00 op 15 juni kwamen Van der Hoeven en Arvesta naar buiten met het nieuws dat de Belgische bedrijvengroep een minderheidsbelang van, naar nu blijkt 35 procent, in de kassenbouwer had verworven. Aan die feitelijke mededeling, de ochtend nadien ongetwijfeld aan menig koffietafel gesprek van de dag, gaat echter een proces vooraf en dat doen Peter Spaans en Niek Depoorter nu uit de doeken.
"Martin Steentjes en ik zijn allebei ruim in de vijftig en dus was het zaak om na te denken over bedrijfsopvolging", vertelt Peter. Dat besef kwam inmiddels alweer een paar jaar terug. "In 2017 zijn wij toen samen naar het personeel toegestapt met de mededeling dat wij tegen het eind van 2020 graag de opvolging in orde wilden hebben."
Niek Depoorter (links), Peter Spaans (boven) en Martin Steentjes (onder)
Geen private equity
Zoals dat in de tuinbouw gaat, sijpelde dat 'nieuws' door tot in de wandelgangen en dus kwam de aankondiging een paar weken terug niet helemaal meer als een verrassing. Toch vallen er wel een aantal zaken op, waarbij er eentje misschien wel het meest in het oog springt: Arvesta is géén private equity partij.
"Wij zijn een bedrijvengroep die al sterk is in de land- en tuinbouwsector en willen strategische partners aan ons binden om verder stappen te zetten", legt Niek uit. "In de glastuinbouw gaan we dat met Van der Hoeven doen, omdat zij al vele jaren internationaal mooie turnkey glastuinbouwprojecten opleveren. Dat willen we vanaf nu samen gaan doen. Onze intentie is dan ook niet om snel winst te maken en het bedrijf dan weer door te verkopen. Integendeel, wij gaan juist voor een langdurige aanwezigheid in de glastuinbouw."
In juni 2019 werd het Sara-project in Japan opgeleverd door Van der Hoeven. Het glastuinbouwcomplex met bijna 13 hectare kas wordt gekoeld met stoom vanuit een biomassacentrale. De kassen worden door de biomassacentrale ook voorzien van CO2 en tevens verwarmd.
Zoektocht
Voordat Van der Hoeven en Arvesta er onlangs definitief een klap op gaven, is er ruim een half jaar naar de juiste partner gezocht. Inmiddels is Van der Hoeven meer en meer een fullservice partner geworden voor hun klanten en heeft het bedrijf na de overname van Patron Agri Systems en Enthoven Techniek ook steeds meer installatiekennis in huis.
"Martin en ik kochten in 1999 zelf de aandelen over van Hans Schornagel. Dat is nu niet zo eenvoudig meer, omdat banken het niet zomaar meer willen financieren. Om toch wederom tientallen jaren succesvol verder te gaan en te groeien, wilden wij dus een goede en duurzame partner aan ons binden. Dat is nu geslaagd."
Eén 'kassenbouwer' is genoeg
Al bij de aankondiging werd door beide partijen gesproken van 'complementariteit' en gaf Arvesta te kennen dat het 'de absolute wereldleider wil worden in het topsegment van de tuinbouw'. "Met o.a. Hortiplan hebben we daarom al een goede glastuinbouwtechniekspeler in onze groep", geeft Niek aan. "Bovendien hebben we veel teelttechnische specialisten in huis, waardoor wij alsmaar meer als full service provider de markt op kunnen gaan naar internationale boeren en tuinders."
Voor Arvesta past het aanwerven van het minderheidsbelang in de groeistrategie. Op termijn mondt het instappen bij Van der Hoeven uit in een volledige overname, zoals CEO Eric Lauwers onlangs ook nog in De Tijd aangaf. Naast Van der Hoeven werden recent ook Vaesken (Frans en actief in zaden, graan en plantenvoeding) en Palital (Nederlands, actief in dierenvoedingssupplementen) aangeworven.
"Wij willen blijven groeien, deels organisch binnen onze bedrijvengroep en voor 1/3 ook door acquisities. Daarbij richten wij ons op innovatie en duurzame technologie die toegevoegde waarde heeft voor ons portfolio. Binnen de turnkey glastuinbouw is Van der Hoeven daarin straks onze speler en zijn we niet meer op zoek naar nieuwe kassenbouwers, of zij moeten nog weer iets nieuws kunnen toevoegen, maar dat ligt niet voor de hand omdat Van der Hoeven al heel compleet is."
Meer dan techniek
Wie zich na het bovenstaande afvraagt wat dan na het nieuws van midden juni het gevolg gaat zijn voor de telers en collega-techniekbedrijven op de markt, kan gerust zijn volgens zowel Peter als Niek: veel gaat er voorlopig niet veranderen. "De huidige manier van bedrijfsvoering blijft vrijwel ongewijzigd en de projecten die wij de afgelopen jaren internationaal opleverden zullen op dezelfde manier opgeleverd blijven worden", aldus Peter. "Eens in de twee tot vier weken zullen we met Niek de hoofdlijnen doornemen." Niek vult aan: "Met de dagdagelijkse zaken ga ik mij echt niet opeens bezighouden."
Wel zullen Peter, Martin en de mensen bij Arvesta, waar Niek Business Unit Director Agri Horti is, zich over de te volgen meerjarenstrategie buigen. "Onze winst begin juni in de Autonomous Greenhouse Challenge in een team met ook specialisten van andere bedrijven geeft wel aan waar het heen gaat", aldus Peter. "Naast alle technische snufjes die er beschikbaar zijn, is het vooral ook zaak daar goed mee om te blijven gaan als teler. Daarin speelt data een alsmaar grotere rol en is ook voor ons een belangrijke rol weggelegd."
Nederlands is een voordeel
"Samen met Arvesta, waar in de groep al veel kennis is verzameld op gebieden als veredeling, uitgangsmateriaal en gewasbescherming moeten wij proberen dat de teler elke dag weer meer rendement uit zijn vierkante meters kas gaat halen. Eén keer een hightech kas opleveren is allang niet meer genoeg. Je wilt dat de teler succes behaalt en ook weer terugkomt om na verloop van tijd te vernieuwen of nieuw te bouwen."
Daarbij helpt het volgens Niek wel dat Arvesta met Van der Hoeven nu een Nederlands bedrijf aan de groep heeft toegevoegd. "Omdat Van der Hoeven in Nederland zetelt, gaan er toch weer extra deuren open internationaal. Daarom is het voor ons ook een bewuste keuze geweest juist dit bedrijf te kiezen."
Voor meer informatie:
Arvesta
www.arvesta.eu
[email protected]
Van der Hoeven Horticultural Projects
www.vanderhoeven.nl
[email protected]