Tholen – De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent minder vrije tijd voor De Fruitmand in het Belgische kustplaatsje Koksijde. In het hoogseizoen zijn ze dan 7 dagen per week open. “Vanaf half juni tot en met half oktober doen we dat. Ten eerste omdat er dan veel volk is en omdat het beter is voor het fruit. Je kunt kwaliteit behouden, zeker als het warm is”, vertelt Sylvie Crevits van De Fruitmand.
Voor Sylvie en haar man is het vijfde seizoen van De Fruitmand aangebroken
Het is voor Sylvie en haar echtgenoot het vijfde seizoen. Ze namen een al bestaande fruitwinkel over om te moderniseren. “Dit was sinds jaar en dag een fruitwinkel maar wat verouderd. Wij hebben verbouwd en meer bereidingen toegevoegd, zoals salades, rauwkost en maaltijden waar veel groenten in verwerkt zijn als spaghetti en lasagne. Zodoende hebben we voor elke generatie van onze klanten wat te bieden.”
Het assortiment is gemoderniseerd
De Fruitmand zit op een gunstige locatie. Iedereen die met de auto naar het strand gaat, passeert de winkel die gelegen is langs de route vanaf de parkeerplaats naar het strand. De Fruitmand verleidt de passanten met een gezond aanbod. Rauwkostsalades zijn erg populair. In deze periode van het jaar zorgt kleinfruit dat rechtstreeks bij telers wordt gehaald, ook voor goede omzetten. Dit is als het ware ook hun troef want kwaliteit wordt hoog in het vaandel gedragen.
Kwaliteit staat hoog in het vaandel
De buitentoog
In aanloop van het seizoen zorgde de corona-uitbraak al voor extra drukte bij De Fruitmand. De snel in elkaar getimmerde buitentoog zorgde voor leuke verkopen vertelt Sylvie. “Op die manier konden we het veilig maken voor klanten en onszelf. We hebben een smalle winkel en dat was voor een aantal toch een drempel om binnen te komen. De meeste klanten vonden het ook heel leuk om buiten te kunnen bestellen. Het was gelukkig telkens ook heel mooi weer.”
In kersttijd maken ze het ook gezellig voor klanten
Het aankoopgedrag van klanten veranderde plots in coronatijd. “Mensen kochten anders, ze gingen weer meer de groenten zelf koken, ook omdat ze er meer de tijd voor hadden. Vergeten groenten waren opeens populair. Normaal verkochten we bijvoorbeeld een bak knolselderij in de week en nu wel drie tot vier keer zoveel. Sinds enkele weken verandert het weer naar het oude patroon en worden bewerkingen meer verkocht. Veel mensen werken weer en hebben dan minder tijd om te koken.”
Speciale eindejaars gazette van De Fruitmand
In de afgelopen periode zijn er ook nieuwe klanten bijgekomen. “Het is een jongere clientèle die anders naar de supermarkt ging om te shoppen en voor een groot deel zijn zij blijven hangen. Ons fruit is kwalitatief beter, we zoeken zelf het meest smaakvolle fruit uit en proberen ook zoveel mogelijk direct bij telers in de kopen. Ook de bediening en de persoonlijke aanpak vinden ze wel leuk”, besluit Sylvie.
Meer informatie:
Sylvie Crevets
De Fruitmand
Zeelaan 210
Koksijde
T:+32 58 51 12 6
[email protected]
FB De Fruitmand