Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilbert van Dijk teelt samen met zijn dochters

"Biologische teelt is me met de paplepel ingegoten"

Teler Wilbert van Dijk kreeg de tuinbouw en biologisch telen met de paplepel ingegoten. Bio van Dijk in Schalkwijk is een echt familiebedrijf. "Zo’n 42 jaar geleden is ons bedrijf opgericht door mijn vader. Hij was in die tijd één van de eerste biologische glastuinders. Ik heb vanaf jongs af aan op het bedrijf mee geholpen. Toen ik klaar was met school ben ik fulltime gaan meewerken en in 1996 heb ik alles van mijn vader overgenomen."

Bio van Dijk is al jaren een van de vaste leveranciers van biologische groenten en fruit van Odin en dus schreef de biologische winkelcoöperatie het onderstaande item.

Wilbert koos ervoor om het bedrijf van zijn vader over te nemen. "Ik houd van het boerenleven. Het is mooi om alles van zaadje tot oogst te zien ontwikkelen. De biologische teelt is mij met de paplepel ingegoten, voor mij was het vanzelfsprekend om biologisch te gaan werken. Ik heb nooit anders gedaan. Aldus heb ik in 1996 het bedrijf van mijn vader overgenomen en ben ik verder gegaan in de biologische teelt. Ik teel veel verschillende producten zoals tomaten, paprika’s, komkommers, aardbeien, appels, peren en ook houden we kippen."

De uitdaging van vroeg erbij zijn
Volgens zijn dochter Liona (22) was het voor haar opa heel moeilijke om als één van eersten in Nederland, te kiezen voor biologisch teelt. "Destijds kon er alleen binnenlands biologisch verkocht worden. Er werd nog niets geëxporteerd. De vakanties waren toen ook nog niet gespreid waardoor het in de zomer zo vier weken stil lag omdat iedereen vrij had. Supermarkten hadden destijds ook nauwelijks bioproducten. Die kon je toen alleen bij reformwinkels halen."

Dochters in het bedrijf
Liona en haar zussen werken mee in het bedrijf. “We zijn met vier meiden thuis die allemaal van jongs af aan helpen. Ik denk dat ik voor iedereen spreek dat we het het leukst vinden als de kassen vol hangen met heerlijke groentes. Dan kunnen we genieten van de lekkere komkommers, paprika’s of tomaten rechtstreeks uit de kas. Ondanks dat het toch wel hard werken is, zijn we daar wel erg blij mee."

De zussen helpen naast hun studies mee met sorteren, afwegen, social media. En, ook het logo van Bio van Dijk heeft dochter Liona gemaakt.

Of ze Bio van Dijk over wil nemen weet Liona nog niet. "We zijn er nog niet uit of het over genomen gaat worden door een van de dochters of wie weet een toekomstige schoonzoon… Daarnaast, mijn vader heeft nog zo veel plezier in zijn werk en wil dit de komende jaren zeker nog blijven doen!"

Bron: Odin | Sanne Verhoeven