Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zon op Waterbassin wil werk maken van het dubbel benutten van bassins bij telers:

“Onderaan de streep oogst teler al voor 5 cent per kilowattuur stroom van eigen bassin”

Tholen – De start is ‘tegen de stroom in’ met alle coronaperikelen van dit moment maar de teler die even verder kijkt ziet in de toekomst een tweetal ‘piketpaaltjes’ opdoemen (2030 en 2050) om rekening mee te houden. Telen moet energiezuiniger en een CO2-heffing zit er in de toekomst aan te komen. En met een dalende kostprijs voor zonnepanelen én grote investeerders die flink in duurzaamheid willen investeren is nú het moment om stappen te zetten, zeggen Hans van Luijk en Willem Verwoerd van Zon op Waterbassin. “Zelfs de teler die krap bij kas zit, kan nu elke dag geld verdienen met een stukje dubbele benutting van de ruimte van het waterbassin.”


Hans van Luijk en Willem Verwoerd op HortiContact dit jaar met helemaal links Roy van Beest. 

Concurrerende prijs
Het mag geen verbazing wekken dat die investering in zonnepanelen op water gedaan moet worden volgens de mannen, maar daar hoort ook een ‘goed onderbouwd ’ verdienmodel en een flink aantal rekensommetjes bij. “Met zonnepanelen op water kun je in de huidige energiemarkt tegen een hele aantrekkelijke prijs stroom opwekken”, steekt Hans van wal. “Het is een prijs die zeker concurrerend is met andere opwekkers zoals een WKK. De te verwachten CO2-heffing en de lage APX-prijzen in de toekomst maakt dat zo’n WKK het straks moeilijk krijgt en speelt zonne-energie in de kaart.”

Hoger rendement
Er komt steeds meer aandacht voor het elektrificeren van de tuinbouwsector en het opwekken van stroom via zonnepanelen. Vooralsnog op de daken van bedrijfsruimten. “Ook dat is een mooie manier om zonne-energie op te wekken, maar het rendement van panelen op het koelende water is beter, de SDE++-subsidie die je ervoor kunt krijgen is vanaf september 1 cent per kilowattuur hoger dan dak-landopstellingen én hoewel de installatie op water iets duurder is, is de kostprijs na het maken van de hele rekensom voor de teler niet anders dan met zo’n dak- of landopstelling”, aldus Willem.


Bassin vol leggen bij Postplant. Beeld uit filmpje met meerdere projecten.

Eigen verbruik invullen
Bij die rekensom, een belangrijk onderdeel van wat Hans en Willem doen voor de teler, spelen heel veel factoren een rol. De return on investment (ROI) van vijftien procent is er daar één van. “Zeker voor telers die veel eigen verbruik hebben wordt het dan al snel interessant. Denk aan telers met koeling of warmtepompen en een aardwarmte-installatie die veel stroom vraag heeft. Eigen stroom daarvoor in kunnen zetten is rendabeler dan stroom van het net.”

Zonder SDE+ of ++
Nu associëren telers zonnepanelen veelal nog met SDE+ (of ++, waarvan de openstelling in september is), maar volgens Hans kan het ook prima zonder subsidie, of in ieder geval zonder SDE. “Zeker telers die bijna alles voor eigen gebruik opwekken kunnen ook los van subsidie een goede investering doen. Wij bevelen een zogenaamde oost-west-installatie aan met een mooie vlakke opwekking door de dag heen, zodat wegwerken van pieken op momenten dat stroom weinig oplevert niet nodig is.”


Zonnepanelen in Middenmeer

Watertemperatuur beheersen
Ruim twee jaar na de introductie van zonnepanelen op water zijn de voordelen inmiddels wel bekend. Daarover hoeven Hans en Willem dan ook niet lang uit te weiden. “Het is gewoon een mooi dubbel gebruik van ruimte, waarbij zeker nu met de steeds grotere afwisseling van drogere en natte periodes het tegengaan van de verdamping van bassinwater, de  betere waterkwaliteit en zeker ook het onder controle houden van de watertemperatuur belangrijke pluspunten zijn t.o.v. een dakopstelling van zonnepanelen”, stipt Willem nog maar eens aan.

Grote fondsen willen meedoen
“En ook het onderhoud is makkelijk, want je kunt gewoon over de installatie op het water lopen en het bassinwater gebruiken om de panelen te reinigen”, vult Hans aan alvorens hij nog eenmaal terug naar de rekensommetjes keert. “2,5 eurocent voor de dagkoers stroom van het net wordt op de factuur al snel een dubbeltje. Dan is voor zo’n 5 eurocent oogsten vanuit het bassin gewoon heel interessant. Ook voor grote investeringsfondsen die inmiddels aankloppen om mee te investeren in duurzame projecten zo merken wij. Ook dat kan zeker een duwtje in de goede richting zijn voor de nog twijfelende teler.”

In week 24, niet lang na het interview, 'dreven de panelen de grens over'. "Een tomatenteler nabij Antwerpen laat na de zomer ook een project door ons realiseren."

Voor meer informatie:
Zon op Waterbassin
www.zonopwaterbassin.nl  
[email protected] 

Willem Verwoerd
+31 6 415 14 033

Hans van Luijk
+31 6 557 37 902