Tholen - Miss Berry, dat klinkt als een schoonheidstitel maar doelt op het tegenovergestelde. Miss Berry, ofwel Manon Krijnen, zoekt juist de buitenbeentjes binnen het segment zachtfruit en zorgt ervoor dat deze bessen nog een tweede leven krijgen. Uitval bedraagt bij telers tussen de 5 en 15 procent, afhankelijk van de teeltmethode en de weersinvloeden, is de inschatting van Manon. Ook overschot en, in sommige gevallen, afgekeurd product van de handel kan Manon meenemen in dit proces.
Miss Berry zorgt ervoor dat uitval de teler minder pijn doet. Deze spant zich namelijk voor ieder besje even hard in, ongeacht of het klasse I of uiteindelijk III wordt. Dat is mijn drive, vertelt Manon, dochter van een ex-witlofteler die goed weet hoeveel moeite het kost om supermarktgeschikt product te telen. Dat daarbij spaanders vallen, is onvermijdelijk en ook niets aan te doen: het weer, de temperatuur, droogte, de wisselende vraag, het aanbod op de markt, alles heeft zijn weerslag. “Alhoewel de verwerkende industrie veel product importeert, probeer ik lokaal en duurzaam geteeld product binnen de branche in de kijker te zetten.”
Manon koopt niet-supermarktgeschikt product op van de telers en handelaren en verkoopt dit aan industriële verwerkers die er sap, concentraat of puree van maken. Dat is niet nieuw maar het proces wordt wel steeds lastiger. Miss Berry heeft 4 jaar ervaring en adviseert telers, hoe ze, door net iets anders te werken dan ze gewend zijn, geen extra kosten hoeven maken en klasse III wél wat opbrengt. “Er zijn inmiddels 40 telers aangesloten waardoor ik bij elkaar een groot volume kan afzetten. Dit jaar is de verwachting dat het om 2 miljoen kilo gaat”, vertelt Manon. De industriemarkt neemt de producten goed op. “Met dialoog tussen telers en industrie kunnen we gezamenlijk stappen maken op het gebied van duurzaamheid”, besluit Manon.
Voor meer informatie
Manon Krijnen
Miss Berry
[email protected]
T: 06+31(0)683774729