James Hutton Limited introduceert dit jaar drie nieuwe frambozenrassen voor zachtfruittelers, waaronder twee primocanen, Lewis en Skye. De planten zijn verkrijgbaar bij RW Walpole en Genson BV in de EU en bij Global Plant Genetics en Meiosis in geselecteerde gebieden die bij de EU horen.
Lewis en Skye zijn de eerste primocane frambozenrassen die op de markt zijn gebracht door het Raspberry Breeding Consortium, waardoor ze hebben besloten niet langer het traditionele voorvoegsel 'Glen' te gebruiken, die voorheen gebruikt werd bij in Hutton gekweekte frambozen. In plaats daarvan zijn de primocanen vernoemd naar Schotse eilanden.
De rassen werden geselecteerd voor lancering in de 2014-2019 tranche van het James Hutton Limited Raspberry Breeding Consortium; een samenwerkingsverband van marketing- en telersverenigingen, vermeerderaars, AHDB en de Schotse overheid, dat dit veredelingsprogramma financiert om nieuwe, gerichte frambozenrassen te creëren. De 2020-versies zijn allemaal versneld op de markt uitgebracht als gevolg van de uitstekende testresultaten op het gebied van kwaliteit, oogst, smaak en fruitgrootte, en de zeer belangrijke feedback van de detailhandelaar.
Het frambozenras Lewis wordt in de vroege herfst geoogst met vergelijkbare plukdata als de Polka en Imara. Het produceert zeer grote, glanzende vruchten die gemakkelijk kunnen worden geplukt. "De brix van Lewis is hoog, wat leidt tot een zoete en aromatische vanillesmaak en het ras is zeer consistent in alle aspecten - de grootte van de vruchten en de oogst en de uitstekende kwaliteit. Lewis heeft altijd hoog gescoord tijdens proeverijen en de feedback van de retailer is uitstekend."
Skye is een ras dat gelijktijdig met andere gewassen geteeld wordt en zowel in de zomer als in de herfst een constante hoge kwaliteit laat zien, volgens de ontwikkelaars. "De herfstvruchten kunnen gelijktijdig worden geplukt met andere rassen als Kweli en Kwanza en produceren lange, rechte stengels die in de vroege zomer weer vruchten krijgen, wat grote, zoete vruchten met een lage zuurgraad en tonen van vanille oplevert. Net als Lewis, heeft Skye een hoge plukefficiëntie als gevolg van de roze kleur van de vruchten."
Over haar eerste primocane introducties zegt kweker Nikki Jennings: "Deze rassen volgen de trend naar zoetere frambozenrassen om beter tegemoet te komen aan de smaak van de moderne consument. Ze zijn groot in omvang en hebben een glanzend uiterlijk, waardoor ze er aantrekkelijk uitzien, een voorwaarde voor zowel de consument als de retailer. Telers zullen de verbeterde plukefficiëntie van de primocanen waarderen, in combinatie met de goede productiviteit en grote vruchten die gemakkelijk en snel van de plant kunnen worden geplukt."
Voor meer informatie:
The James Hutton Institute
Craigiebuckler Aberdeen AB15 8QH Scotland
Invergowrie Dundee DD2 5DA Schotland
+44 (0)344 928 5428
www.hutton.ac.uk
[email protected]