Tholen - De meerlagenteelt van aardbeien bij Proefcentrum Hoogstraten is volop aan de gang. Eind januari is geplant en het is de bedoeling dat er dit najaar nog een teelt wordt opgezet zodat er kan worden verdergegaan doorteelt.
Roel Vanderbruggen, bedrijfsleider bij het Proefcentrum, vertelt over hoe de teelt verloopt en wat de uitdagingen en kansen zijn. Vorig najaar zijn nieuwe LEDs (Floralux, van Luminaid) gehangen, zodat er nu een capaciteit is van 255 µmol/s/m². De bovenste lagen krijgen 90% van het licht en hoe meer naar onder, hoe hoger de intensiteit.
Onderzoeksproject
De teelt op meerdere lagen is een uitdaging waarvan nog niet veel bekend is. “Je moet in een project uitgaan van je basiskennis en dit met trial en error trachten te vergroten,” legt Roel uit. Het maximale gebruik van de ruimte is zeker een doel, omdat kassen steeds hoger worden. Een ander belangrijk doel is het verlagen van het energieverbruik per geteelde vrucht. De meerlagenteelt kadert in een onderzoeksproject Interreg Vlaanderen-Nederland (GLITCH).
Het creëren van meer productie per oppervlakte-eenheid met hetzelfde energieverbruik, betekent (energie)winst. Daarnaast kan de productie flink verhoogd worden zonder het bouwen van een nieuwe kas. “We gaan alle facetten van de aardbeiteelt hierop toepassen, namelijk voorjaarsteelt – doorteelt – winterteelt. Daarbij wordt steeds gekeken naar de productie, kwaliteit, smaak en brix.”
COVID-19
Door het Coronavirus zijn de grenzen nog gesloten en het bedrijf ook, voor bezoek. Het personeel is wel blijven doorwerken met inachtneming van de nodige maatregelen. Iedereen zit verder zoveel mogelijk ‘in zijn kot’, dus er zijn weinig aanvragen voor bezoek. “Wanneer de maatregelen terug opgeheven zijn, is bezoek toegestaan. Wel met voorafgaande aanvraag en met de hygiëne maatregelen die hier uiteraard standaard zijn en ook behouden zullen blijven.”
Uitdagingen en kansen
De grootste uitdaging in de teelt is het klimaat. Alle praktische zaken zijn goed opgelost, daar zijn geen problemen meer. “Omdat we de plantcapaciteit verdriedubbeld hebben, hebben we ook veel meer vocht in de kas. Hierbij zien we dat het vocht, op minder mooie dagen, moeilijk buiten te krijgen is,” vertelt Roel. Er is dan meer energie nodig om te ontvochtigen.
Een tweede punt is de verticale temperatuurverdeling. Deze is nog niet optimaal. Roel: “We hebben al enkele Vertifans (verticale ventilatoren) in de kas hangen, maar dit is niet voldoende. Dit is nog een werkpunt voor de toekomst.”
“We hebben geen glazen bol en zoals voor veel onderzoeken is dit nog niet het juiste moment, maar er is zeker een toekomst voor dit systeem,” vertelt Roel. “Misschien niet in precies deze opstelling, maar dat laten we over aan de inventiviteit van telers en toeleveranciers.” En voor andere gewassen? “Het is niet onze core business, wij zijn meer gespecialiseerd in aardbeien, tomaten en paprika, maar de teelt in meerdere lagen is zeker ook geschikt voor andere gewassen zoals sla of kruiden.”
Commerciële teelt
“Het motto van een onderzoeksinstelling moet zijn, dat de mogelijkheden en problemen eerst worden blootgelegd, voordat er wordt gekeken naar de commerciële haalbaarheid,” zegt Roel. Met LED in de tomatenteelt werd ook gevraagd of dit niet te duur werd voor de commerciële teelt. Na intens onderzoek van het Proefcentrum konden ze antwoorden op zo goed als alle vragen van de telers en LEDs zijn nu al geïnstalleerd op verschillende hectares en wordt nog steeds uitgebreid. “Bij paprika’s wordt ook getest met LED met goede resultaten. Of deze systemen financieel een haalbare kaart zijn, die vraag ligt niet bij ons maar bij de telers zelf,” zegt Roel.
Voor meer informatie:
Proefcentrum Hoogstraten
Voort 71
2328 Meerle, België
Tel: +32 (0)3 315 70 52
Fax: +32 (0)3 315 00 87
[email protected]