Het was gisteravond tijd voor deel 2 in een serie van tv-programma Keuringsdienst van Waarde over misstanden in de teelt in Zuid-Europa. Ook nu werd er door de programmamakers flink ingehakt op 'de instanties' en op de keten waar 'met de vingertjes' werd gewezen op wet en certificaat. Die papiertjes blijken echter niet bepaald te rijmen met de praktijk.
Dat laatste is (helaas) geen nieuws, maar het blijkt lastig voor de keten om alles te controleren ondanks alle certificeringen. Alles hangt met elkaar samen en veel gaat 'op goed vertrouwen' of zoals een Italiaanse 'sinaasappelman' het in de uitzending zei: "Ook ik kan een leugenaar zijn, maar ik geloof gewoon niet dat zij dat doen."
Bekijk hier de uitzending van gisteravond terug.
Geen excuus
Vooral het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) moest het gisteravond in de uitzending ontgelden. Het CBL gaf na deel 1 eerst alleen een schriftelijke verklaring uit, maar na lang aandringen mocht presentator Teun van de Keuken toch langskomen om met het CBL te praten. Aan de andere kant van de tafel bleek het echter moeilijk om écht iets te zeggen.
De beelden uit Zuid-Europa spraken voor zich, maar aangezien alles op papier er 'netjes' uitziet, was het voor het CBL lastig om antwoorden te geven. Een van de meer concrete uitspraken van het CBL was dat 'prijsafspraken in de keten geen excuus mogen zijn voor arbeidsmisstanden'.
Hoe dan?
Verder kreeg presentator Teun het CBL niet. De levensmiddeleninstantie bleef wijzen op de Europese wet en de plicht van producenten daaraan te voldoen. Hoe het dan mogelijk is om hele lage prijzen voor conserventomaten of sinaasappels te behalen, terwijl er minimumlonen gelden, daar wilde het CBL in de uitzending geen rekensom op los laten.
'Winst' voor de Keuringsdienst na twee aflevering is dat het convenant, het 'zwijgende' convenant, na deel 1 en de druk na die uitzending daarop volgde niet langer helemaal 'geheim' is. De geheimhouding op het IMVO Convenant Voedingsmiddelen is opgeheven.