Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omschakelende teler start met bio-aardbeien

Tholen - Een nieuw gewas, een nieuwe compagnon en overschakelen naar biologische teelt. Voor Bart Vromans van fruitkwekerij Terravie staat 2020 in het teken van veranderingen. Bart begon in 2006 met het kweken van rode bessen in het Brabantse Loon op Zand.

Inmiddels is de kwekerij uitgegroeid tot 2,7 hectare rode bessen en een half hectare kersen. Dit jaar komt daar ook een halve hectare aardbeien bij. En dat heeft alles te maken met de overschakeling naar biologische teelt.

“In de gangbare teelt van rode bessen worden de grote jongens steeds groter. Dan moet je kiezen of je met die schaalvergroting mee wilt doen of dat je je gaat richten op een kleinere markt”, legt Bart uit. “Wij hebben ervoor gekozen om over te schakelen op biologische teelt, iets wat ik al veel eerder wilde.

Toen ik de kwekerij startte heb ik er al eens mee geëxperimenteerd, maar dat was niet zo’n succes. We hadden vooral veel last van meeldauw. Inmiddels heb ik de teelt veel beter in de vingers, mede doordat ik ook teeltadvies geef aan andere kwekers. Daarom denk ik dat het nu wel gaat lukken."

Omschakelen is duur
De omschakeling naar biologische teelt duurt voor de rode bessen twee jaar. Dat betekent dat de rode bessen dit jaar en volgend jaar nog niet als biologisch verkocht mogen worden. Voor de kersen duurt dat nog iets langer, omdat daarvan het omschakelingstraject pas in augustus vorig jaar begon.

De periode van omschakeling is duur voor een teler, omdat je wel de kosten maar niet de opbrengsten hebt die horen bij biologisch product. "Gelukkig kon ik een half hectare grond huren van een biologische teler in de regio. Daar ga ik beginnen met aardbeien kweken. Doordat er op deze grond al biologisch werd geteeld, mogen de aardbeien direct afgezet worden als biologisch product. Dat helpt me om de kosten te ondervangen."

Nieuwe producten, nieuwe verpakking
Ook over de verpakking heeft hij al nagedacht. “Ik heb een nieuwe 200 grams verpakking ontworpen voor de aardbeien. Die is deels karton en deels PLA, dus gemaakt van afbreekbaar materiaal. Deze verpakking zal ook gebruikt worden door een blauwebessenteler.”

De aardbeien van Bart worden verkocht via telerscoöperatie Nautilus Organic, evenals de rode bessen als die over twee jaar helemaal biologisch zijn. De kersen niet, die kan hij allemaal aan huis verkopen in een eigen winkel en verkoopautomaat.


De nieuwe 200 gram verpakking

Plukkers
De aardbeienplanten werden in de tweede week van april geplant. Half mei verwacht Bart de eerste aardbeien te kunnen plukken. "We hopen ze door te plukken tot eind oktober/begin november. In het oogstseizoen krijg ik hulp van schooljeugd. Schoolverlaters komen altijd vanaf mei, dat zal dit jaar misschien iets eerder zijn."

Een van die jongeren is sinds januari Barts nieuwe compagnon. Na 9 jaar werken als scholier en 1,5 jaar als vaste medewerker na het behalen van haar diploma, wilde zij meer en ging ze aan de slag als partner in het bedrijf.

Door tot december
Aan plannen hebben de ondernemers geen gebrek. "We gaan deze twee jaar gebruiken om straks goed te starten met de biologische teelt. We zijn allereerst nieuwe planten aan het opkweken omdat we wat uitval hebben. We bereiden de grond goed voor zodat we straks kunnen starten met planten van goede kwaliteit."

Het afgelopen half jaar heeft Bart als proef al een deel van de rode bessen biologisch geteeld. Daarover is hij niet ontevreden. "De biologisch geteelde bessen oogsten we net voor de heetste periode, waardoor een deel van de gangbare bessen is verbrand. Uiteindelijk hebben we de biologische bessen in onze ULO-cellen het langst kunnen bewaren. Het liefst willen we straks rode bessen kunnen leveren tot december. Dat is niet gebruikelijk voor biologische rode bessen, omdat biologische telers deze cellen niet hebben."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:

Terravie
[email protected] 
www.terravie.nl