Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"weg van de geheimzinnigheid"

Geheimhouding op 'zwijgend' voedingsmiddelenconvenant opgeheven

Tholen - Het zwijgende convenant, dat zwijgt voortaan niet meer. Wij noemden het al de titel voor een spannend avonturenboek en nog voordat deel 2 van een serie over misstanden in de teelt in Zuid-Europa op tv komt aanstaande donderdag, is het convenant nu niet langer geheim. De geheimhouding op documenten en verslagen van het IMVO Convenant Voedingsmiddelen is opgeheven. 

Wat betekent dat concreet? "Dat de documenten nu opvraagbaar zijn binnen de wettelijke grenzen voor privacy- en concurrentiegevoelige informatie", legt Jos Hendriks, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie, uit, al benadrukt hij dat er nog niet is besproken hoe het delen van de informatie precies vormgegeven gaat worden. "Het was in eerste instantie vooral zaak weg te geraken van de zweem van geheimzinnigheid."

In het convenant maken maatschappelijke organisaties afspraken met supermarkten en voedingsmiddelenbedrijven over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Keuringsdienst van Waarde, het tv-programma dat vorig najaar en vorige week roerde in de misstanden rondom bliktomaten en citrus, vroeg om reactie vanuit de convenantpartijen, maar botste tot nu toe op een muur. 

Onderzoek en aanpakken
Bij vakbond FNV spreken ze in een persbericht van 'een hele goede stap'. Hendriks: "Tot nu toe gebeurde alles vertrouwelijk of in het geheim, maar mede door druk van ons en van het programma Keuringsdienst van Waarde (KvW), is die geheimhouding nu weg."

FNV wil dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en met oplossingen komen voor de arbeiders in Europa. Hendriks: "Een van de dingen die wij doen is meepraten in het convenant. Daardoor is nu de geheimzinnigheid daar weg. Wij nemen nu het initiatief om samen met de voedingsmiddelenbedrijven en de supermarkten de hele aanvoerketen van ingeblikte tomaten te onderzoeken op misstanden en die ook aan te pakken."

Niet alleen tomaten
De programmamakers van de het tv-programma krijgen nu alle documenten over de tomatenketen, 'al zijn dat er nog niet veel', volgens Hendriks. "We zijn pas net begonnen." En: "Het stopt niet bij de tomatenplukkers."

Zelf oordelen? Bekijk de uitzending van donderdag 16 april hier terug. Morgen, donderdag 23 april, is het tijd voor deel 2 waarbij het Spaanse Almería wordt bezocht en de tomatenteelt aldaar onder de loep wordt genomen.