Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anneke Stolk, InstaGreen:

"Hoe 'onlogisch' het ook mag klinken, we zijn eigenlijk anti-app en liever pragmatisch innovatief"

InstaGreen, een duurzame urban farm in het hart van Barcelona, kan niet of bijna niet meer leveren aan lokale restaurants door de corona-uitbraak, maar vind wel andere wegen om mensen te bereiken met verse en gezonde groenten.

Spanje is nu in lockdown en alleen essentiële beroepen mogen hun werkzaamheden voortzetten. Inwoners mogen wel boodschappen doen, maar ook gelimiteerd. "Als voedselkwekers zijn wij ook een essentieel beroep en mogen we naar de kwekerij en het nodige onderhoud aan de teelt van planten doen, maar onze professionele klanten zoals restaurants en bars moesten allemaal sluiten. Het is onduidelijk wanneer zij hun deuren weer mogen openen. We moeten ons aanpassen aan de huidige realiteit", zegt Anneke Stolk, co-oprichter van InstaGreen. 

De gestapelde microgroentes

Productaanbod
"Onze microgroentes worden verbouwd in ons teeltsysteem van 6 tot 8 lagen." Omdat microgroentes vrij klein zijn, kunnen de lagen makkelijk op elkaar gestapeld worden. Het bedrijf produceert ook deze zelfontwikkelde teeltsystemen, voor ondernemers die een urban farm willen starten in een stad naar keuze. Daarnaast wordt professionele training aangeboden, waarin alles over urban microgroente farming wordt uitgelegd.

Op een lokaal niveau, biedt het bedrijf niet alleen verse microgroentes voor haar professionele klanten, maar ook 'grow kits' voor thuis. Deze zijn bedoeld voor consumenten die thuis hun microgroentes willen kweken. InstaGreen werkt ook aan online lessen om dit te leren.

Daarnaast leveren ze displays aan bars en restaurants, waarmee ze de groente kunnen telen op de plaats van bestemming. Deze wordt gesneden direct voordat het gegeten wordt. Paradiso bijvoorbeeld, een van de beroemdste bars in Barcelona, gebruikt de InstaGreen display voor hun gewilde cocktails. 


De InstaGreen display in de Paradiso bar in Barcelona

Duurzaam en lokaal
Bij het ontwerpen van producten als hun teeltsystemen, displays en grow kits, gaan Stolk en Dirkmaat altijd zoveel mogelijk voor duurzaamheid en lokale materialen. Het substraat en de bakjes waarin de microgroente groeit zijn gemaakt van 100% plantaardig materiaal, waardoor ze niet alleen biologisch afbreekbaar zijn maar ook composteerbaar. 


De duurzame microgroente bakjes

Anti-app
"Hoe onlogisch het ook mag klinken uit de mond van een technicus, we zijn eigenlijk anti-app en liever pragmatisch innovatief als we het over onze farm hebben. Op kleine tot middelgrote bedrijven hebben veel high-tech systemen helemaal geen nut. Wij geloven aan de andere kant in low-tech, met lage kosten en weinig onderhoud", vertelt Stolk.

InstaGreen was meer praktisch bij het bouwen van hun farm. Het maakt gebruik van een 'simpel' hydroponic systeem. "Deze praktische gedachte blijven we delen met mensen, omdat het een farm robuuster maakt, bijvoorbeeld voor stroomstoringen. En de investering is veel bereikbaarder voor lokale ondernemers over heel de wereld."

Veranderingen door COVID-19
Naast restaurants, bars en hotels, werkt InstaGreen met gemeenschapscooperaties in Barcelona. Deze samenwerkingen leveren 'cestas', Spaans voor mandjes. Ze bestaan uit groepen consumenten die samen ecologische producten kopen, direct van lokale bronnen.

Nu alle restaurants en bars dicht zijn, heeft het bedrijf haar voorraad microgroente aan deze samenwerkingen gegeven zodat er geen eten wordt verspild. Ze hopen dat mensen gezond blijven met het nutriëntrijke voedsel.

Stolk: "Sommige van onze professionele klanten gaan nu ook dozen met verse producten leveren aan consumenten, met een grote verscheidenheid aan recepten om uit te kiezen. Hierin zitten ook onze plantjes of grow kits. We werken samen met hen om groente en fruit dozen met recepten te maken voor hun klanten. De dozen voorzien mensen van alles wat ze nodig hebben om een complete maaltijd te maken, en worden bij ze thuis geleverd."


Anneke Stolk en Remko Dirkmaat, oprichters van InstaGreen

Online lessen
"Onze missie is om vers en voedzaam eten voor iedereen te leveren, en daarnaast goed te doen voor planeet en mensen. Normaal staan we open voor trainingen, workshops en proeverijen zodat mensen onze indoor farm kunnen ontdekken. Door de huidige coronasituatie is de farm op het moment gesloten voor dit soort activiteiten."

InstaGreen krijgt wel nog steeds een hoop vragen over hoe de groentes te kweken, zowel professioneel als (nu vooral veel) van mensen thuis. Het bedrijf werkt er dan ook aan om de antwoorden paraat te hebben. "We geven nu ook online trainingen voor ondernemers die hun eigen farm willen starten en voedzame groentes willen leveren aan lokale mensen. Daarnaast werken we aan een online les die we hebben ontwikkeld voor mensen thuis. Dat is nu een extra prioriteit door de maatregelen die zijn getroffen tegen de pandemie, zodat we toch weer zo snel mogelijk 'aanwezig' zijn. Deze lessen geven informatie over hoe de groentes thuis te telen, de nutriënten, voordelen voor de gezondheid, recepten etc." 

Voor meer informatie:
InstaGreen
Anneke Stolk
[email protected] 
www.instagreen.eu 

Publicatiedatum: