Heeft wijlen Willem Hartman (1946-2017) op grote schaal gesjoemeld met tweede klasse product dat hij buiten de boekhouding om verkocht? Helemaal zeker weet de Rechtbank Noord-Nederland dat niet, maar de rechter acht het tot nu toe wel onvoldoende bewezen. Daarmee lijkt Hein Deprez, hij kocht A.C. Hartman in 2017 en spande de zaak aan, bot te vangen.
Die laatste, eigenaar van The Fruit Farm Group dat het kasgroentenbedrijf A.C. Hartman kocht van Hartman, beschuldigde Willem Hartman (hij overleed drie maanden na de verkooptransactie) van fraude. Er kwam zelfs bedrijfsrecherche aan te pas om 4,6 miljoen euro zwarte handel van tweede klasse komkommers en paprika's boven tafel te krijgen.
Omvangrijk?
Ondanks alle gedane moeite 'onvoldoende bewijs' voor de rechter. Er staat voor de rechter nog niet vast dat de zwarte handel 'omvangrijk' was, waarna ook nog aangetoond zal moeten worden hoe groot die schade precies is. Een belangrijk deel van de schade kan volgens de rechter sowieso niet toegewezen worden.
Het is nu aan curator Hillie Lunter om met betere bewijzen te komen. Zij is aangesteld om het faillissement eind vorig jaar van A.C. Hartman af te handelen en liet aan de Leeuwarder Courant weten 'op dit moment nog niets te kunnen zeggen' over de uitkomst van de zaak.
Risico verlies Erica zat bij verkoop in
Een tweede vonnis werd uitgesproken over het verliesgevende tuinbouwproject in Erica. Volgens Deprez en zijn advocaten moeten de erven Hartman het risico daarvan dragen, maar volgens de rechter blijkt uit verschillende feiten dat het management van de tuinen in Erica altijd onder A.C. Hartman vielen, waardoor met de verkoop ook dat risico overging.
Bekijk hier het persbericht vanuit de Rechtbank Noord-Nederland en de beide uitspraken inclusief alle details.