Al in de jaren negentig probeerden telers komkommers te telen in kassen voor hogedraadteelt van tomaten, maar de sector had nog een aantal jaren nodig om er echt een succes van te maken. Tegenwoordig wordt hogedraadteelt voor komkommers in veel landen gezien als het geavanceerde systeem dat mogelijkheden biedt voor marktgerichte productie, verdere optimalisering en automatisering.
Gerhard Reuling en Robert Swinkels, de voormalige en huidige veredelaar van lange komkommers bij BASF Vegetable Seeds, blikken terug op de afgelopen twintig jaar van de hogedraadteelt voor komkommers en delen hun visie op de toekomstige ontwikkelingen.
Goedkoper telen
Het is eind juni 2000: komkommerteler Jack Crienen uit Baarlo vindt in zijn kas een speciale plantensoort met kleinere en horizontale bladeren Dit was het begin voor een nieuwe manier van veredelen bij BASF Vegetable Seeds.
Gerhard Reuling, van 1984 tot 2013 komkommerveredelaar bij BASF Vegetable Seeds, herinnert zich die tijd nog goed: “Vanaf dat jaar zijn we begonnen met het kruisen van deze eigenschappen met ons bestaande veredelingsmateriaal, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de rassen die nu op de markt beschikbaar zijn.” Vergeleken met twintig jaar geleden zijn de rassen van nu minder arbeidsintensief, waardoor ze goedkoper kunnen worden geteeld en veel uniformer zijn.
Gerhard Reuling (links) en Robert Swinkels
Hoe worden nieuwe rassen gecreëerd?
“We creëren een nieuw ras door twee ouderlijnen te kruisen. Tijdens het veredelingsproces voegen we zoveel mogelijk gewenste eigenschappen toe aan onze ouderlijnen”, aldus Robert Swinkels, senior komkommerveredelaar bij BASF Vegetable Seeds. Die eigenschappen worden voornamelijk gekozen op basis van opbrengst, vruchtkwaliteit en resistenties. Een boost voor de hogedraadteelt
“Door de ontwikkeling van deze Compact-rassen heeft Nunhems de komkommerteelt een boost gegeven richting hogedraadteelt”, zijn beide veredelaars van mening. Reuling is trots op wat hij vandaag de dag ziet: “Nu, twintig jaar later, is het fantastisch om te zien dat we nog steeds met deze eigenschappen en rassen werken. We hebben dit succes samen als team behaald. Daar kan ik nog steeds van genieten.”
Wat de toekomst in petto heeft? Swinkels is ervan overtuigd dat de volgende grote stap jaarrond telen met kunstlicht zal zijn
Voor meer informatie:
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl