Tholen – Het zijn van die momenten die blijven hangen: op bezoek bij een tuinder in een klein, oud en nog met stro en gips geïsoleerd ketelhuis isolatiewerk uitvoeren. Raymond Kruijs van RKI Isolatie komt ze nog regelmatig tegen, zulke klussen waarbij dan de ex-tuinder, soms al ver na zijn pensioenleeftijd, even komt kijken naar het ambachtswerk waarmee al het leidingwerk netjes wordt weggewerkt en geïsoleerd. “Zulke contacten geven je energie, terwijl je ondertussen ook steeds meer bijzondere nieuwbouwprojecten gebouwd ziet worden waaraan het tof is om mee te werken”, vertelt Raymond.
Aparte tak
Raymond rolde in 1995 de wereld van het isolatieplaatwerk met een specialisatie in de glastuinbouw – ‘dat is een aparte tak, anders dan industrieel werk’ – in en is nog steeds dagelijks bij tuinders over de vloer. Sinds 1 januari 2008 onder de naam RKI Isolatie, een verwijzing naar zijn eigen naam waarmee hij eenmanszaak is. “Ik ben van school afgekomen en omdat ik van mijn vader aan de slag moest, ben ik via een uitzendbureau in de tuinbouwisolatie terecht gekomen. Daar heb ik het vak nog van echte oude ambachtsmannen geleerd. Het was veel handwerk en dat komt nog steeds goed van pas.”
Expertise inbrengen in Canada
Ook bij de moderne nieuwbouwprojecten vandaag de dag. Zo was Raymond onlangs nog 2,5 week in Canada op een modern project. “Noodgedwongen ben ik daar iets eerder van teruggekomen omdat er door corona geen vluchten meer terug naar Nederland dreigden te gaan voor de komende paar maanden. Dat had mijn gezin niet leuk gevonden.”
Gemiddeld is hij twee à drie maanden zo’n vier weken aansluitend in het buitenland. Canada dus voor het laatst. “Daar wordt nu zoveel gebouwd, dat is niet te beschrijven in vergelijking met Nederland. Voor het laatste project was ik ingehuurd, omdat het erg specialistisch werk is wat ik doe en die expertise hebben ze in Canada niet.”
AmbachtsSkills
Tegenwoordig mag dan veel computergestuurd gebeuren, nog steeds komen de ‘oude ambachtsskills’ die Raymond leerde nog voordat hij voor zichzelf begon goed van pas. “In oude ketelhuizen waar alles nog heel krap is wil je ook mooi werk afleveren. Of als in het buitenland soms de juiste materialen ontbreken en je met een slimme kunstgreep alsnog de leiding netjes weggewerkt krijgt.”
Opmars alternatieve warmtebronnen
Aardwarmteprojecten zijn er met de jaren ook bijgekomen. “Daarin ben ik ook heel actief. Zo heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan het Triasproject. Ook werk ik veel in opdracht van Altisol Isolatie.
Tien, vijftien jaar geleden waren warmte-krachtkoppelingen gigantisch aan een opmars bezig en nu zie je dat een beetje met aardwarmte en andere alternatieve warmtebronnen gebeuren.”
De meest mooie kleuren in het ketelhuis
Het kunstje van het isoleren blijft in alle gevallen min of meer wel hetzelfde. “Een leiding isoleer ik met steen- of glaswol en het plaatwerk is van aluminium of gekleurd staal. Dat laatste zie je veel in Canada, waar vrijwel steevast het verdeelstuk rood is en de retourleiding blauw. Dat geeft een leuk contrast in het ketelhuis en maakt het een echte eyecatcher. Canadezen hebben daar ook nog meer dan Nederlanders oog voor. Nederlanders willen vooral ook functionaliteit, maar in Canada zie je de meest mooie kleuren inmiddels voorbijkomen. Dat is leuk, al blijft het hoofddoel altijd hetzelfde: netjes afwerken en goed isoleren.”
Voor meer informatie:
RKI Isolatie
Raymond Kruijs
[email protected]
06 5733 8728
LinkedIn