Tholen - Meerdere zaadpartijen uit China, Israël en Jordanië zijn positief getest voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Eerder maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al bekend dat een partij tomatenzaad uit Peru positief getest is voor het virus. Het gaat nu zowel om tomatenzaad als om paprika- en hete peperzaad.
In totaal zijn er nu 19 vondsten gedaan in Nederland bij tomatentelers. Besmettingen bij plantenkwekers zijn tot op heden door de NVWA niet aangetroffen. Inspecties en traceringsonderzoek gaan door. "Voor de taken op het gebied van plantgezondheid geldt dat de NVWA primair de afhandeling van meldingen en incidenten uitvoert", laat een NVWA-woordvoerder weten. "Uiteraard worden hier de richtlijnen opgevolgd van het RIVM om verspreiding van corona te voorkomen."
Vernietigd
Op Schiphol heeft de NVWA - in samenwerking met de Douane - zaadpartijen zonder fytosanitair certificaat onderschept bij import in Nederland uit Jordanië en deze partijen bemonsterd. Al deze partijen zijn positief getest op ToBRFV en daarna direct vernietigd. De Europese Plantgezondheidsverordening (EU) 2016/2031 schrijft voor dat plantaardige producten zoals zaden bij import in de EU voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat. "Dat was bij de aangetroffen zaadpartijen niet het geval", aldus de woordvoerder. "Van de partijen kennen we dan ook de achtergrond niet."
2 nieuwe vondsten
Naar aanleiding van meldingen van tomatentelers en daarop volgende bemonstering en toetsing zijn 2 nieuwe tomatentelers zwaar verdacht. Het aantal vondsten en zware verdenkingen van ToBRFV bij tomatentelers komt hiermee op 19 vondsten en 3 zware verdenkingen. De nieuwe vondsten zijn gedaan in de gemeente Horst aan de Maas en Westland.
De NVWA toetst na minimaal 3 maanden na het planten van de volgende teelt of de besmette teeltbedrijven voor vrijgave in aanmerking komen. Bij plantenkwekers is ToBRFV tot op heden niet aangetroffen.
Bronnen van ToBRFV in Nederland
De analyse van de gegevens van Next Generation Sequencing (NGS), waarmee het volledig RNA van het virus in kaart wordt gebracht, duidt op minimaal 3 verschillende bronnen voor de besmettingen bij de tomatentelers in Nederland.
Meldplicht
Sinds 1 november 2019 is het ToBRFV door de Europese Commissie aangemerkt als een bestrijdingsplichtig organisme (quarantaineorganisme). Daarom geldt er een meldplicht voor een ieder die een vermoeden heeft van aanwezigheid van dit virus. Meldt men niet, dan is er sprake van een overtreding en zal de NVWA handhaven.