Tholen - Bij het ene bedrijf of in de ene kas komen er handjes vrij, terwijl in het andere bedrijf handen tekort zijn en extra mensen welkom zijn. Zo heeft de horeca na sluiting personeel over en dus besloot een Haagse horecaondernemer zijn personeel tegen kostprijs te lenen aan tuinders. Maar daaraan zitten nog wel wat haken en ogen, al is het idee nog zo sympathiek, vertelden een tomaten- en een paprikateler vanochtend desgevraagd.
Toppen en draaien
Een ober die tot zondagavond nog bier rond bracht en eten serveerde nu al in de kas in het cruciale proces van toppen, draaien, oogsten en voedselveilig verpakken, nee, zo snel gaat dat niet laten de telers vanochtend weten. "Het is helaas niet zo simpel als iedereen denkt", aldus een Westlandse paprikateler die vooral 'rustig door wil werken met het personeel dat er nu is'.
"Dat is nu ons standpunt, omdat je ook niet weet wat je mogelijk aan virusrisico's binnenhaalt met nieuw personeel." Virusrisico's zowel uit coronahoek maar ook plantenvirussen, want ToBRFV is ook nog niet uit de wereld.
Dat laatste virus speelt niet in komkommer, maar ook hier strenge hygiënemaatregelen. "Wij laten geen bezoekers van buiten toe en werken in ploegen zodat we bij ziekte niet iedereen naar huis hoeven te sturen. Maar verder gaat alles door", laat Hartman uit Sexbierum tegen Omrop Fryslân weten.
Virusdruk
Een Noord-Hollandse tomatenteler wijst net als de collega in de paprika's op de virusdruk. Het bedrijf werkt veel met scholieren en arbeidsmigranten, maar iedereen die komt werken heeft zeker enige dagen of weken nodig om ingewerkt te worden. "Zomaar even tomaten oogsten, dat is er niet bij."
Ruimte houden in verpakkingshal
Oogsten en gewaswerk mag dan ingewikkeld zijn, maar inpakken dan? "Ook daar zitten haken en ogen aan", legt de Westlandse paprikateler uit. "Je hebt hier strenge voedselveiligheidsrichtlijnen en nu ook aanvullend coronarichtlijnen, waardoor ons personeel extra afstand tot elkaar moet bewaren. Daardoor zouden we nu niet eens extra personeel kwijt kunnen in onze verpakkingshal."
Sierteeltpersoneel beste optie indien nodig
En sierteeltpersoneel dat over is dan? Dat zou nog de beste optie zijn als het echt nodig is, zijn beide telers het eens. "Die mensen weten al het een en ander over werken in de kas en zouden dus sneller ingewerkt kunnen worden."
Juridische haken en ogen tackelen
Ondertussen is vanuit LTO Nederland, met daarin ook Glastuinbouw Nederland, een Tasforce Arbeid opgezet. De Taskforce gaat dagelijks overleg voeren en afgesproken is ondernemers en bedrijven van antwoorden op hun vragen te voorzien. Ook worden contacten gelegd met derde partijen, zoals UWV, SZW en de uitzendkoepels ABU en NBBU.
Uit het bovenstaande voorbeeld van de horecaondernemer blijkt dat ondernemers elkaar al weten te vinden om elkaar te helpen. Toch lopen zij, los van alle haken en ogen over praktische inzetbaarheid in de kas of verpakkingshal, ook tegen juridische haken en ogen aan.
- Hoe moet collegiale inleen juridisch tussen de twee werkgevers worden vastgelegd?
- Hoe moet dit arbeidsvoorwaardelijk worden onderbouwd (contracten e.d.)?
- Welk salarisgebouw kan en mag worden aangehouden? Is er een aanvulling mogelijk vanuit wet- en regelgeving?
- Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij 1. bedrijfsongevallen of bij 2. Ziekte?
Webinar 18 maart 13.30
Ondernemers met vragen kunnen zich vanuit huis morgen vanaf 13.30 aansluiten in een door de Werkgeverslijn georganiseerd webinar over arbied en het coronavirus.
Ook kan de Taskforce vragen benaderd worden. Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid van Glastuinbouw Nederland is lid van dit Taskforce-team. Telefoon 06 512 643 22, e-mail [email protected].