Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CEO Steven Martina van The Greenery:

"De volumes overtreffen de Pasen en de Kerst"

Tholen - Bizarre taferelen in de supermarkten afgelopen weekend. Naast de WC-rollen, handzeep en pasta's werd er ondanks waarschuwingen ook gehamsterd op de AGF-afdelingen. Het CBL constateert dat een deel van de consumenten veel meer koopt dan de normale dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Voor de AGF-handel zijn de gevolgen zeer divers. Supermarktleveranciers zien hun omzet gigantisch stijgen. Horecaleveranciers daarentegen zien hun omzet verdampen.

Volumes overstijgen de Pasen en de Kerst
Via social media toont CEO Steven Martina diep respect voor alle telers en medewerkers van The Greenery, die zich momenteel in deze onzekere periode van het coronavirus volledig inzetten om verse groenten en fruit samen met de medewerkers van onze retail partners in de supermarkten te krijgen. "De volumes overtreffen de Pasen en de Kerst, maar wij zijn gewend om snel op te kunnen schakelen en hebben voldoende capaciteit op onze distributiecentra. Hamsteren is dus niet nodig en zelfs ongewenst zolang we met respect voor de gezondheid van alle medewerkers de keten laten draaien."


Foto links: The Greenery zorgt o.a. via locatie Tolpoort en haar telers in Noord Holland dat de voorraden van de DC’s (Distributie Centra) van de supermarkten weer aangevuld worden zodat consumenten weer in ruime mate kunnen beschikken over verse groenten en fruit in de Nederlandse Supermarkten. Bron: Joost Rouwhorst
Foto rechts: Leeg AGF-schap bij Albert Heijn. Foto Robert van den Berg

"Ook onze telers en medewerkers maken zich zorgen om hun gezondheid, ouders en kinderen net zoals een ieder. Desalniettemin zijn zij bereid om hun verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor continuïteit van de voedselvoorziening in Nederland maar ook daar buiten. Zodat de mensen die echt in de vuurlinie staan, namelijk de artsen, ziekenhuispersoneel, mensen in de zorg, openbaar vervoer, bij de politie en de scholen voldoende toegang blijven houden tot weerstand verhogende verse groenten en fruit om de strijd aan te kunnen blijven gaan", aldus Steven. "Ik hoop dat we deze kracht met elkaar blijven vinden en gehoor blijven geven aan de voor iedereen ingrijpende maar noodzakelijke maatregelen. Falen is namelijk geen optie!"

CBL: Houd rekening met elkaar
Supermarkten doen een dringend beroep op consumenten om hun normale boodschappenroutine te blijven volgen. Dat betekent: koop de hoeveelheden die je normaal ook koopt. Elke Nederlander heeft eten en hygiëneproducten nodig. Houd rekening met elkaar, blijf aardig tegen elkaar en zorg dat anderen ook hun reguliere boodschappen kunnen blijven doen. "Door de normale boodschappenroutine te blijven volgen, is er ook voldoende tijd voor chauffeurs om de supermarkten tijdig opnieuw te bevoorraden en voor de vakkenvullers om de producten in de schappen te leggen. Er is genoeg voor iedereen. Alle supermarktmedewerkers blijven keihard werken om ervoor te zorgen dat iedereen normaal boodschappen kan doen", aldus het CBL.

Nog geen lege schappen bij de AGF-detaillist
“Wij kunnen goed aan de vraag voldoen, en onze klanten ook, nog geen lege schappen bij de AGF specialist”, vertelt bedrijfsleider Jarno Kwakkel van Postuma AGF uit Zwolle. “Wij hebben relatief veel jonge mensen in dienst in het magazijn en weinig last van werknemers die zich ziek melden. Ook merk ik dat er een verantwoordelijkheidsgevoel is onder onze mensen om de voedselaanvoer in stand te houden. Dat is mooi om te zien.  Bovendien hebben wij een poel aan scholieren die nu veel meer tijd hebben natuurlijk. Mogelijk worden zij ingezet bij telers waar wij mee samenwerken mochten zij in de problemen komen.”

De marktvraag is bij Postuma AGF veranderd. “Het zijn bijzondere tijden. Marktkoopmannen worden teruggestuurd en anderzijds draaien AGF-speciaalzaken soms tot wel 50 procent meer aan omzet en de aardappelen zijn niet aan te slepen. Werkfruit loopt over het algemeen in afgeslankte vorm nog wel door, behalve in Brabant is de vraag beduidend minder. De vraag vanuit de horeca is echter nagenoeg stilgevallen.”

AGF-Horecagroothandels: Crisisoverleg
Om de verspreiding van Covid-19/coronavirus in Nederland tegen te gaan besloot het kabinet op zondag dat cafés en restaurants in Nederland vanaf diezelfde dag om 18:00 hun deuren moesten sluiten tot en met 6 april, ook in België blijven cafés en restaurants gesloten tot zeker het eind van de maand. Dat heeft zijn gevolgen voor de hele keten in de horeca.

De maatregel van gisteravond werd om 17:30 afgekondigd en ging een half uur later al van kracht. Veel bedrijven waren vandaag nog niet te bereiken. “We zitten in crisisoverleg op het moment,” vertelt een van de groothandelaren in de branche. Een andere handelaar zit dat zijn bedrijf compleet tot stilstand is gekomen en probeert nu de boel overeind te houden.

AGF-horecagroothandel Van Landschoot ziet omzet met 80% dalen
Afgelopen week werd in België bekent dat horecazaken de komende weken gesloten zullen blijven. Door de lockdown zag Pasquino De Vuyst van Van Landschoot Bij Sint-Jacobs zijn omzet dit weekend in één klap met 80% dalen. “De Gentse horeca gaat dicht we zullen solidair moeten zijn.” 


Pasquino De Vuyst Klik hier voor het hele artikel op HLN.be


Ook de sierteelt wordt hard geraakt, schreven onze collega's van BPNieuws.nl