Tholen - Enova en TenneT zijn opnieuw een samenwerking aangegaan. Na een eerdere samenwerking tussen beide partijen in het kader van noodvermogen in 2017 is dit jaar gestart met een twee jaar durende pilot met regelvermogen.
Net als bij noodvermogen een manier om het net te balanceren, maar ditmaal eentje met mogelijk nog groter financieel voordeel voor de teler, legt Hans Sonneveld van Enova uit.
"Regelvermogen ligt eigenlijk in het verlengde van noodvermogen als een tool om het net te balanceren. Alleen waar bij noodvermogen een reactietijd van 15 minuten geldt, is dat bij regelvermogen 5 minuten. Dat is het grote verschil tussen beiden en gelijk ook de uitdaging", aldus Hans.
Reageren alleen als het kan
Als eerste aanbieder werd door Enova in maart 2017 in samenwerking met TenneT gestart met noodstroom voor de tuinbouw en industrie. "Dat heeft onze klanten een mooi extra financieel voordeel opgeleverd, zonder dat de klant er veel inspanning voor hoefde te leveren."
Ook regelvermogen biedt die kansen. De eerste bedrijven draaien er inmiddels al mee. "De teler bepaalt zelf of hij wil reageren. Zodra TenneT regelvermogen afroept, gaan wij in onze pool kijken waar het past. Niet iedereen kan altijd zomaar even reageren, bijvoorbeeld omdat een wkk een opstarttijd van zo'n 15 tot 20 minuten heeft."
Snel automatisch beslissen
Alles gaat volledig geautomatiseerd in dat proces dat binnen 5 minuten moet zijn afgerond. "Bij onze klanten draaien al sturingssystemen waarmee het mogelijk is om bijvoorbeeld een wkk op- of af te toeren of de lampen aan of uit te zetten, alles in samenspraak ook met de teler uiteraard."
Weinig impact, toch een beloning
Net als bij noodvermogen staat er een vergoeding tegenover deelname aan regelvermogen. "Het financieel voordeel is alleen groter bij regelvermogen, omdat het vaker voorkomt. Afgelopen jaar is zo'n tien à twaalf keer noodvermogen afgeroepen waarbij de individuele teler gemiddeld zo'n drie keer reageert. Hoe groter de pool, hoe lager de impact, terwijl de teler toch een mooie beloning krijgt uitgekeerd."
Energiemanager Arjan van der Spek van het Tuinbouwcluster Bergschenhoek ziet het in ieder geval wel zitten, zo vertelt hij op de website van TenneT. "Mooi stuk samenwerking tussen TenneT en Enova waarmee de Nederlandse glastuinbouw een positieve bijdrage kan gaan leveren aan het in balans houden van het elektriciteitsnet. Schijnt ook dat wij er financieel beter van gaan worden, dus laat maar komen!”
Vervolg
De samenwerking is, net als in 2017 met noodvermogen waarmee Enova samen met TenneT de eerste was, uniek in de markt, aldus Hans. "Na de goede resultaten met noodvermogen is dit het vervolg. Naast een groter financieel voordeel voor de teler tegelijk ook een manier om te verduurzamen en het net te balanceren."
www.enova.nl