Tholen – Koeien lopen er met een bel om hun nek rond en jodelen kunnen ze er als de beste. Maar biologisch radijs telen, daar konden ze op een hoogvlakte in de omgeving van het Oostenrijkse Wenen wel wat Nederlandse hulp bij gebruiken. Piet Zwinkels, de Westlandse oud-radijsteler, kwam dus als geroepen. Sinds een half jaar is hij als teeltadviseur betrokken bij het project. “Ik jodel van geluk. Het is zo’n mooi, uniek project met flinke groeimogelijkheden bovendien.”
Volledig biologisch
Op 20 januari is de eerste bio-radijsoogst in het nog jonge, Skal-gecertificeerde Oostenrijkse glastuinbouwbedrijf. Bij de start in 2017 werd begonnen met tomaten, paprika’s en komkommers. Dat alles op ongeveer driehonderd meter boven zeeniveau, met drie keer zoveel licht als aan de Nederlandse kust. “Het is ongekend hoe de radijs daar groeit en dat volledig biologisch”, vertelt Piet enthousiast.
Hij kwam in contact met het bedrijf via Jan Baremans, oud-cherrytomatenteler. Jan liep twee jaar lang bij het bedrijf rond als adviseur om de teelt van vruchtgroenten op te zetten. Omdat er ook ambitie was om bladgewassen te gaan telen en de retail erom vroeg, kwam Piet in beeld. “Ik ben met drie hectare gestart en probeer de teler nu te bewegen een combinatie met veldsla te overwegen.”
Lege vangplaten
De radijs staat op de Oostenrijkse hoogvlakte in een zanderige leembodem die de minimale bemesting die er is goed vasthoudt. “Alles is volledig biologisch, organisch met gebruik van biostimulanten, waarvan ik de inhoudsstoffen wel kende, maar waarvan ik niet wist dat het zo goed werkte. Volgens mij kan Nederland op dat vlak nog veel leren.”
Piet vreesde, bij het overigens volledig solitair gelegen bedrijf, wel dat er de nodige beestjes de kas in zouden vliegen. Het bos is immers vlakbij. “Ik heb direct vangplaten opgehangen, maar ik heb daarop enkel wat kamervliegen gevonden en geen enkele mineervlieg of andere soorten plaaginsecten die je als teler liever buiten de deur houdt.”
Brander
Het grootste struikelblok bij een biologische radijsteelt is vaak de bodemhygiëne. “Stomen wil je voorkomen”, vertelt Piet. “Hier in Oostenrijk werd begonnen met een maagdelijke grond waarop pas voor het eerst werd geteeld. Met een brander wordt de toplaag van de grond hier oppervlakkig schoongehouden en dat werkt perfect.”
Piet gelooft dat biologische radijs de toekomst heeft. “De retail vroeg er hier om en ook in Italië zie je het die kant op gaan met meer bio-teelt.”
Ook in Nederland?
Een uitdaging die de telers in Nederland uiteraard ook graag aangaan. Is een uitrol in Nederland mogelijk? “Ja”, meent Piet, “al is de teelt in clusters van bedrijven een probleem. Je zult de luchtramen in het Westland bijvoorbeeld echt gesloten moeten houden of heel goed af moeten schermen om alle beestjes buiten te houden.
Dat vraagt vervolgens ook om een iets geforceerde manier van telen met bijvoorbeeld airco om de luchtvochtigheid en luchtstroming goed te houden. Dat kost echter ook wel iets meer en dan is natuurlijk altijd de vraag wie dat gaat betalen. Verder is overschakelen van conventioneel naar biologisch moeilijk omdat bij omschakeling het bedrijf een tijdje leeg moet liggen. Ook daar speelt het kostenplaatje. Maar als het lukt, dan zou ik het als Nederlandse teler van de daken schreeuwen, want dan ben je uniek.”
Naar buiten in de zomer
In Oostenrijk is het wat dat betreft iets eenvoudiger. Na twee teelten radijs gaat er in juni komkommer de drie hectare grote radijskas in. “En dan is mijn plan om ook buiten, op 15 hectare grond die er ligt om in de toekomst eventueel op uit te breiden, radijs te gaan telen. Dat moet volgens mij ook prima gaan, zeker nu de resultaten in de kas hier zo goed zijn.
Ik had een half jaar geleden niet gedacht dat ik weer radijs zou telen en zeker niet dat het zo’n succes zou zijn”, besluit Piet. Hij kijkt nu alweer uit naar zijn volgende flitsbezoek aan Oostenrijk, waar hij elke drie tot vier weken twee à drie dagen langskomt op het bedrijf. Als de eerste radijs geoogst wordt, is hij erbij.
Voor meer informatie:
Piet Zwinkels
06 546 737 63
[email protected]