Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkeursrecht Gemeenten dreigt glastuinbouwontwikkeling Pijnacker-Nootdorp lam te leggen

Tholen - Op 7 januari is door de gemeente Pijnacker-Nootdorp het Voorkeursrecht Gemeenten ingevoerd. Daarin worden grondeigenaren verplicht grond voor verkoop eerst aan de gemeente aan te bieden. Dat kan flinke consequenties hebben voor glastuinbouwondernemers in de vier gebieden waar de wet gaat gelden.

"Het punt is niet dat bij grondverkoop telers niet krijgen waar ze recht op hebben, maar wel dat verkopen aan de overheid veel langzamer gaat dan op de vrije markt vaak het geval is. Dat is kwalijk en kan de glastuinbouwontwikkeling lam leggen", aldus Eddy Westmaas van Westmaas Makelaardij die ageert tegen de invoering van de wet. 

Snel schakelen als er een stuk grond van een collega vrijkomt, is er dan niet meer bij. "Dat belemmert telers met uitbreidingsplannen. En ten tweede is fiscale optimalisatie door inbreng in een besloten vennootschap ook niet meer mogelijk."

Vier gebieden
In de wet staat dat 'eigenaren bij voorgenomen verkoop nu eerst hun eigendommen dienen aan te bieden aan de gemeente.' Het gaat om de volgende vier gebieden:

- Dwarskade-Oudeweg in Nootdorp
- Rijskade-Nootdorpseweg in Pijnacker 
- Balijade in Pijnacker
- Overgauwseweg - Europalaan in Pijnacker  

Zeker bij twee van die gebieden, Balijade en de Rijskade-Nootdorpseweg, zet Eddy vraagtekens, al denkt hij ook dat ze 'echt niet alle vier volgebouwd worden'. In het gebied Rijskade-Nootdorpse weg is door Ammerlaan net veel geld gepompt in een aardwarmteproject, stipt Eddy aan. "Maar het meest vreemde is toch wel het gebied de Balijade, een gebied dat nota bene is aangewezen als duurzaam glastuinbouwgebied en het ligt echt buiten de woonkernen. Dat begrijp ik echt niet." 


Het glastuinbouwgebied Balijade op een satellietfoto via Google-Maps

Op grote schaal
De Wet Voorkeursrecht Gemeenten is overigens geen nieuwe wet, vertelt Eddy. "De wet bestaat sinds 1981 en is, zeker eind jaren negentig tot aan de economische crisis in 2007, veel toegepast. Daarna veel minder, al weet ik dat in de gemeente Uithoorn eind vorig jaar ook het Voorkeursrecht Gemeente weer is gebruikt. Alleen niet op zo'n grote schaal als nu in Pijnacker-Nootdorp."

Ontwikkeling stagneert
De gemeente wil de wet gebruiken om circa 6000 extra woningen te bouwen tot 2050. Tot dat jaartal zou ook het Voorkeursrecht moeten gaan gelden, maar volgens Eddy kan dat helemaal niet wettelijk gezien. "Het Voorkeursrecht Gemeenten mag maximaal tien jaar gevestigd worden. Er is geen wettelijke grondslag om het te vestigen voor gebieden die op langere termijn ontwikkeld zullen worden."

Overigens is Westmaas Makelaardij principieel tegen de wet. "De grondmarkt dient overgelaten te worden aan marktpartijen en niet aan overheden, de crisis heeft dit voldoende aangetoond", stelt Eddy. "Ook zijn er voldoende wettelijke instrumenten voor kostenverhaal door de gemeente. Het vestigen van een dergelijk voorkeursrecht leidt tenslotte vaak zelfs tot speculatie en stagneert juist de ontwikkeling. Wij hopen dat de gemeente dit ook zal inzien."

Voor meer informatie:
Westmaas Makelaardij
[email protected] 
www.westmaasmakelaardij.nl