Er is in 2019 veel gebeurd op het gebied van waterkwaliteit. Niet alleen de sloten rondom glastuinbouwbedrijven worden steeds schoner, ook het gietwater krijgt steeds meer de aandacht. En die aandacht verdient gietwater ook, zo zijn ze bij Agrozone overtuigd.
Team Agrozone tijdens de eerder dit jaar gehouden Ozon Event
"Wij kijken terug op een jaar waarin de lat hoger is gelegd. Water mag tenslotte niet zomaar meer geloosd worden en zodoende zijn er veel tuinders geweest die het water dan ook zo goed mogelijk willen houden binnen hun bedrijf. Dit leverde, naast een lager verlies van meststoffen, ook nog eens gezondere planten en daarmee een betere oogst op."
Grondgebonden teelten
2019 was ook het jaar van waar er op het gebied van grondgebonden teelten zoals chrysant een hoop werk is verricht. Ook voor water dat door honderden liters grond per vierkante meter loopt is het mogelijk gebleken om veilig het water te kunnen hergebruiken, constateert Agrozone. En ook in andere teelten waar hergebruik van water moeilijk leek, zoals bijvoorbeeld orchidee, zijn successen behaald in de teelt en met het besparen op meststoffen.
Grote volumes
Ook opkweekbedrijven hebben dit jaar veel aandacht gehad voor de waterkwaliteit, vervolgt Agrozone de terugblik. "Met eb/vloed- systemen gaat er een groot volume water rond in een teeltbedrijf. Dit betekent dat er ook een groot volume water behandeld moet worden. Aandacht voor de waterkwaliteit in deze systemen geeft ook een zeer goed resultaat in de kwaliteit van de teelt. Een goede start voor de plant is essentieel voor een goed teeltjaar."
Verschil in wortelontwikkeling van onbehandeld (links) en behandeld (rechts) water
Vuil vreet zuurstof
Het is een jaar geweest met veel aandacht voor het zuurstofniveau in het gietwater, met name in groenteteelten. "In dit jaar zijn we samen met telers ook op zoek gegaan naar de oorzaak van het soms lage zuurstofniveau. Wat bleek: vervuilde plekken binnen een watersysteem vreten zuurstof, waardoor het water zuurstofarm bij de plant komt."
Hier is Agrozone samen met de telers aan de slag gegaan. "Niet alleen zuurstof toevoegen, maar de oorzaak van het probleem aanpakken. Voor telers in binnen- en buitenland hebben we het hele watersysteem in kaart gebracht en hebben we de waterkwaliteit vervolgens kunnen verbeteren." En met het oog op de toekomst is Agrozone samen met partners ook naar oplossingen voor andere watersystemen gaan kijken.
Agrozone kijkt dan ook uit naar verdere samenwerking met telers, teeltadviseurs, installateurs en leveranciers in 2020 om ook de uitdagingen van morgen aan te pakken.
Voor meer informatie:
Agrozone
T: 088- 422 82 22
www.agrozone.nl
[email protected]