De markt voor de verkoop van glastuinbouwbedrijven was in 2019 goed in evenwicht. Glastuinbouwbedrijven zijn, over het algemeen, prijshoudend verkocht. Dat stelt Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken in een terugblik op het jaar.
Er werden verspreid over het hele jaar transacties uitgevoerd, zowel in de glasgroente als in de sierteelt. De vraag was niet groot, maar ook het aanbod niet, de markt was zogezegd 'in evenwicht'.
Bij die constatering wordt wel opgemerkt dat, door de specifieke voorzieningen, bedrijven alleen dan verkocht werden als de voorgenomen teelt paste op dat bedrijf, of als de koopsom zodanig was dat ombouw financieel rondgerekend kon worden.
Het gevolg hiervan was een aantal transacties met forse afwaardering van het voorzieningenpakket bij specifieke teelten die prijstechnisch achterbleven in 2019. En een klein aantal 'financieel gedwongen' transacties en dan gaat, zeker met tijdsdruk, de prijs omlaag, zo stelt het Vellekoopteam dat het verder 'opmerkelijk noemt' dat voor alles weer een koper te vinden was, die blijkbaar voldoende perspectief ziet in de sector.
Kopers waren wel 'kritisch' op onder andere kwaliteit, mogelijkheden om duurzaam te kunnen telen naar de toekomst toe, maar ook de ligging en locatie speelde een grote rol, mede in verband met te behalen efficiëntievoordelen.
Prijspeil gelijk
De gemiddelde koopsom omgerekend per m2 kas bleef ongeveer gelijk, maar in de onderverdeling zag Vellekoop de grondprijs een fractie doorstijgen en de opstalprijs iets dalen. Dit laatste heeft volgens het makelaars- en onteigeningsbedrif onder andere te maken met het feit dat de gemiddelde leeftijd van de bedrijven stijgt door het achterblijven van nieuwbouw.
Het aantal transacties in 2019 van bouwkavels tuinland bestemd voor nieuwbouw glastuinbouwbedrijven was gering.
Warme gronden
Glastuinbouwbedrijven en -gronden in uitbreidingsgebieden voor woningbouw of bedrijfsterrein ondervinden hinder van stroperige wet- en regelgeving, waardoor, ondanks vraag uit de markt naar het eindproduct (woningen en bedrijfsterreinen), slechts moeizaam tot zaken gekomen kan worden, vervolgt het Vellekoopteam hun analyse.
Overheden laten veelal de aankoop en ontwikkeling over aan de markt, maar die is 'huiverig' om risico's te lopen bij aankoop van bedrijven en gronden.
Transacties die plaatsvinden worden veelal pas afgewikkeld vlak voor ontwikkeling en het traject ernaartoe is er één met vele invloedssferen, zowel vanuit de overheid, ontwikkelaar als de tuinder/grondeigenaar.
Om die laatste groep, klanten van Vellekoop, in die materie te bedienen met haar specifieke bedrijfssituatie, voorgenomen beëindiging of juist voortzetting van het bedrijf, etc., is kennis nodig op diverse vlakken. "En 'last but not least' overleg met onze opdrachtgever want geen enkele situatie is hetzelfde."
Verwachtingen 2020
Voor 2020 verwacht het Vellekoopteam geen grote veranderingen in de markt voor glastuinbouwbedrijven.
De vraag naar toekomstbestendige bedrijven zal verder toenemen en er zal afscheid worden genomen van oudere, kleinere bedrijven op locaties waar exploitatie op het benodigde topniveau niet mogelijk is.
Als het over 'onteigeningszaken' gaat, verwacht men dat de overheid en de marktpartijen het komende jaar wel acties zullen aankondigen om de ontwikkeling van woningbouw en bedrijfsterreinen vlot te trekken, maar het is moeilijk te voorspellen of die effect hebben.
'Het blijft waarschijnlijk een hele kluif om te bewerkstelligen dat eigenaren voldoende schadeloos worden gesteld", besluit het Vellekoopteam de analyse, "maar dat is onze uitdaging voor 2020."
Voor meer informatie:
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
010 521 76 66
[email protected]
www.vellekoop.nl