Tholen - Nog drie maanden en vier nieuwsbrieven te gaan voordat 2019 erop zit. In deze terugblik op de eerste helft van oktober onder meer aandacht voor de eerste ToBRFV-melding door de NVWA, ODE en de officiële bekrachtiging van de fusie van drie Nederlandse plantenkwekers tot Plantise.
Die bekrachtiging vond plaats op 1 oktober en dus kreeg directeur Ilone Ammerlaan het woord om te vertellen over 'verkeringstijd, huwelijk en inbreng van eigen identiteit' van zowel plantenkwekerij Leo Ammerlaan, plantenkwekerij Van der Lugt en Grow Group.
Minder mooi nieuws was de eerste melding van een 'verdenking van een vondst' bij een Nederlands tomatenteeltbedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Direct werden er hygiënemaatregelen opgelegd.
En dan de Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE), waarvan het tarief in 2020 flink omhoog ging (177% stijging) als de plannen van het Nederlandse kabinet door zouden gaan. De glastuinbouw kwam direct in beweging. “Dit was geen onderdeel van onze afspraken in het Klimaatakkoord. Ik voel me er dus ook op geen enkele manier aan gehouden", zei Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.
Shaniel Raghoenath mocht namens Dutch Agro Systems de eerste paal slaan
Positief nieuws kwam er uit Duiven, waar de AVR CO2 ging leveren aan de glastuinbouw, uit Bergschenhoek waar Dutch Agro Systems de eerste paal van hun nieuwe pand sloeg en uit zowel Kazachstan, waar FoodVentures zag dat het onder een douaneboete uit kwam, en uit India, waar Nederland op handelsmissie was en onder meer Jos van Doren kansen zag voor de tuinbouw vanwege de groeiende middenklasse.
De Nederlandse bedrijven krijgen uitgebreid de kans contacten te leggen in India. Hier op de foto links: Jos van Doren van Dutch Plantin.
Evenementen waren er ook weer in oktober. In de eerste helft van de maand kwam de sector samen om bij te praten over water in de tuinbouw, tijdens het Westland Event (dat artikel met die gekke titel) en tijdens de viering van 50 jaar Grodan.
Westland Event 2019
En 'last but not least' een aantal verhalen met telers in de spotlights, zoals zachtfruittelers Geert-Jan van Tuijl en Wouter van den Bosch en hun inschatting van de kansen in de zachtfruitmarkt voor frambozen en bramen, tomatenteler Geert Koot in een verhaal over het belang van zuurstof in de mat en Joost van Luijk, nadat Nederland op tv in het programma BinnensteBuiten kennis met hem had gemaakt.
Links Wouter met bedrijfsleider Jaap de Schipper in de bramenkas en rechts Geert-Jan en broer Kees met hun vader op de foto in de frambozenkas
Morgen deel 2 van de maand oktober, maar niet nadat deel 5 in de serie 'Andere Tuinbouwtijden', ditmaal met Leo Alsemgeest van Alweco, nog even in herinnering werd gebracht. Bij deze.