Tholen - Menigeen kijkt in juli al reikhalzend uit naar vakantie, maar de stroom aan nieuws wilde maar niet opdrogen. Een vol overzicht dus ook deze maand, met vooral heel veel 'telersnieuws'.
Allereerst was er brand bij paprikakwekerij Litjens en Plantenkwekerij De Kemp. Het zorgde voor 'flinke schade' maar niemand raakte gewond.
Blik op de brand
Vervolgens kondigde gele courgetteteler Jan van Vliet aan te stoppen met telen nu hij door personeelsproblemen niet meer de kwaliteit kon leveren die hij wilde. Ook tomatenteler Frans van den Heuvel stopte. Waar Jan zijn kas te koop zette, liet Frans zijn kas slopen door Olsthoorn Greenhouse Projects om plaats te maken voor woningbouw.
Jan van Vliet, Frans van den Heuvel en Marco de Zeeuw van Olsthoorn
Kwaliteitsproblemen kunnen er ook ontstaan door meeldauw. Daar rekende komkommer Edwin Hendricks, met behulp van Cindro en Gerard Schepers, mee af zo vertelde hij tevreden. Ook Christ Monden van De Kruidenaer had problemen met zijn gewas en hij wist met behulp van nanobubbles in zijn vijvers uitval terug te dringen in zijn slateelt.
Edwin Hendrickx en Gerard Schepers in de 2,4 hectare grote kas waar Edwin traditioneel teelt met tussenplanten.
Ook over techniek in de kas klonken deze maand positieve geluiden. Zo bleek Kees Stijger goed te spreken over de 'video ref' bij hem in de kas, Roel Klapwijk over het beluchtingssysteem in het bassin bij zijn paprikakas in Bleiswijk, Gerard Vonk over volledig biologisch afbreekbaar touw bij het Britse teeltbedrijf Tangmere Nurseries en ruilden Tom Zwinkels en tomatenteeltbedrijf Bryte hun scepsis in voor 8,3 hectare hybride LED.
Roel Klapwijk boven de keurig witte, gezonde wortels
Tom Zwinkels, Tom Markus, Frank van Holsteijn, Aad Dukker, Carel van Ruijven, Niels van den Ende, Danielle Smits – van Tuijl , Sjoerd Jan Officier
Niet alleen in kassen wordt geteeld, maar ook op daken en in supermarkten. Jos Hakkenes van Duurzame Kost City Farm wilde het concept verder gaan uitrollen zo vertelde hij op vijfhoog in Eindhoven en Berjelle van Namen zag tot zijn grote tevredenheid dat zijn kruiden, geteeld in een champignoncel, het winkelschap van de lokale retailer hadden gehaald. Verder werd in België een kas boven op een kistenloods van de REO Veiling gebouwd en besloot de WUR daglichtloos te gaan telen.
Jos Hakkenes
Bart Naeyaert (gedeputeerde Landbouw en Visserij West-Vlaanderen), Paul Demyttenaere (REO Veiling), Mia Demeulemeester (Inagro) en Rita Démare (REO Veiling)
En dan werd er nog ge(tafel)voetbald door De Ruiter-telers, kreeg Westland Peppers Joris Linssen op bezoek om over 'hardcore jaalaapeenoo' te vertellen en toog onze Duitse redactie naar Emsland Gemüse voor een reportage.
Martijn Reijm en Mike Zuidgeest zetten onder toeziend oog van Atie de Gier een de schaar in het lint bij de opening van de All Climate Greenhouse
De telers hadden in de berichtgeving in juli de overhand, maar vanuit toeleveranciershoek viel er ook wel het een en ander te melden. Zo werd in het World Horti Center de All Climate Greenhouse geopend, waaraan diverse toeleveranciers meewerkten. Diezelfde middag werd ook gebruikt om het concept World Horti Center te evalueren, waarbij onder meer naar voren kwam dat er minder Aziaten en juist meer Europeanen naar het WHC gelokt moesten worden. Dat is namelijk meer 'directe business'.
Handen werden er ook geschud, zowel door PB tec dat Powerplants overnam, door Van der Hoeven en Patron Agri Systems omdat zij 'de handen ineen sloegen' en door ondergetekende, op bezoek bij Van der Mark Ketelonderhoud.
Erwin van der Mark met de ketel uit 1914, bestemd voor het nieuw te bouwen pand dat eind 2019 helemaal af moest zijn
En dan werd de Cultivate nog gehouden met daar uiteraard ook flink wat Nederlanders, haalde Henry van der Lans herinneringen op over 'Franse Hotelletjes' en mooie bouwprojecten en hield het hier op de redactie opgetuigde Tour de France-spel (met deze stand ging men in onze laatste juli-publicatie de zomerstop in) zowel in de AGF- als glastuinbouwsector de gemoederen flink bezig, terwijl er dagelijks een update op de nieuwsbrief verscheen. Hilariteit om 'hoge' dan wel 'lage' posities van collega's gegarandeerd.
De Cultivate 2019 werd ook door de nodige Hollanders bezocht
Op naar augustus, maar niet zonder nog even te prikkelen met de vraag waarom tomatentelers niet overwegen hun product tegen ogenschijnlijk hogere prijzen eens op de Spaanse klok proberen af te zetten én de oproep nu eindelijk eens duidelijkheid te verschaffen over het Tomato brown rugose fruit virus. Alleen dan is échte actie mogelijk.