Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
plan teruggestuurd naar tekentafel minister Wiebes

Eerste Kamer vindt ODE-tarieven te hoog

Bij de behandeling van het Belastingplan begin deze week in de Eerste Kamer, hebben alle twaalf partijen in de Senaat de verhoogde ODE-heffing voor de glastuinbouw ter sprake gebracht. Er werd gesproken van disproportionele tarieven, met als resultaat dat de Eerste Kamer opdracht geeft aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om dit probleem op te lossen.
 
“Het is positief dat de partijen in de Eerste Kamer met ons van mening zijn dat de tariefstijging van de Opslag Duurzame Energie in tariefschijf 3 buiten alle proporties is", reageert Glastuinbouw Nederland.

"De Eerste Kamer is het met de ‘glastuinbouwcoalitie’ en de 647 ondernemers eens dat de tariefstijging van 177% substantieel moet worden verminderd”, zo reageert voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland naar aanleiding van het debat van maandag 9 en dinsdag 10 december.

Resultaat telt
Dat is een positieve constatering, maar het gaat volgens Van der Tak uiteindelijk wel om het resultaat. “We moeten geen scenario krijgen van ‘operatie (lobby) geslaagd, maar patiënt (ODE blijft) overleden.”

Huiswerk opnieuw
Van der Tak geeft aan dat staatssecretaris Snel van Financiën erkent dat genoemde tariefstijging niet is besproken tijdens de Klimaattafel. “Als je zaken niet met ons bespreekt, dan weet je ook niet wat ons heldere standpunt is en wat de zwaarwegende bezwaren zijn van de glastuinbouw. Dan is het dus zaak om het huiswerk opnieuw te doen.”

Die opdracht legt Snel neer bij minister Wiebes van EZK. “De glastuinbouw wil uiteraard graag in overleg met de bewindslieden. Wij hebben ook de oplossing voor dit probleem. Die hebben we de afgelopen weken al veelvuldig kenbaar gemaakt in Den Haag.”

Temporiseren
Als de minister niet over de brug komt, dan verlegt de glastuinbouw de aandacht opnieuw richting de Eerste Kamer om op dinsdag 17 december een meerderheid te krijgen voor de motie-Essers. Die verzoekt de regering om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de extreme lastenstijging door de invoering van de ODE-heffing te verminderen en eventueel te temporiseren, daarover in overleg te treden met onder andere de glastuinbouw en de Kamer over de voortgang van dit overleg te informeren.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: