Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Janmaat stopt als directeur Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland:

“Achteraf ben ik blij dat we in de crisistijd niet voor olifantsgras kozen”

Tholen – Wie het glastuinbouwgebied pal langs de A29 bij Dinteloord kent, zal ook Piet Janmaat kennen. Als pionier startte hij in 2003 met de ontwikkeling van wat nu een florerend glastuinbouwgebied is. Komend jaar is het de bedoeling dat hij afzwaait, maar niet voordat er een nieuwe directeur gevonden is. “Wij zoeken iemand die de continuïteit kan waarborgen.”

Op de vraag hoe Piet het glastuinbouwgebied zou omschrijven antwoordt hij: “Een duurzaam glastuinbouwgebied dat klaar is voor de toekomst met een aantal hele goede, innovatieve en, niet onbelangrijk, goed samenwerkende ondernemers.”

Van de in totaal 200 hectare is, als de huidige bouwactiviteiten van Florensis en Boer den Hoedt zijn afgerond, straks 110 hectare bebouwd. En de rest? “Die is al verkocht en daarop kunnen de kopers, allemaal glastuinbouwondernemers, nog uitbreiden met extra kassen.”


Piet achter de monitor van de ondergrondse wateropslag (ASR). Foto: Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij (TOM)

Olifantsgras
Toch ging het niet altijd van een leien dakje. Sterker nog, nadat in 2010 het eerste perceel werd verkocht, volgde al snel een economische crisis. “Tussen 2011, toen we de derde kavel verkochten, en 2015, toen het weer ging lopen, lag de boel helemaal stil. Die drie jaar daartussen waren best wel zorgelijk”, vertelt Piet. “Er is zelfs over een alternatieve invulling van het gebied nagedacht, ook omdat er diverse partijen waren die voorspelden dat het met die glastuinbouw nooit meer wat zou worden.”

Achteraf is Piet blij dat het uiteindelijk niet zover gekomen is. “Zonneparken of bedrijventerreinen werden destijds als mogelijkheid onderzocht en zelfs de teelt van olifantsgras is overwogen. Nu ben ik blij dat we dat toen niet hebben doorgezet, want anders hadden we daar vijf jaar aan vastgezeten. En inmiddels is glastuinbouwgrond een schaars goed.”

300.000 kuub gietwatervoorraad
Waar Piet terugkijkend het meest trots op is, is de innovatieve gietwatervoorziening waarvan de telers tegenwoordig gebruik maken. “In 2007 zijn we met dat project gestart, waarna in 2013 een proefboring volgde. In 2015 is dat verder uitgebouwd en in 2018 is de complete installatie afgerond. Daarmee zijn inmiddels alle acht bronnen in gebruik, waardoor de telers nu van een 300.000 kuub grootte voorraad zoet gietwater gebruik maken, afkomstig uit de nabijgelegen suikerfabriek.”


Druk op de knop tijdens de opening van de gietwatervoorziening

Restwarmte laat op zich wachten
Naast restwater als gietwater werd ook gekeken naar restwater als warmtebron. Dat project ligt momenteel stil. “Het is onze bedoeling om restwarmte uit Moerdijk naar Nieuw Prinsenland te halen. Vooral de raffinaderij van Shell zou onze telers dan van restwarmte en CO2 gaan voorzien. Het traject is echter uitermate moeizaam verlopen, waardoor gekozen is even pas op de plaats te maken. Technisch is het mogelijk, alles klopt en is uitgewerkt, maar financieel is het nog niet sluitend te krijgen. Misschien dat de verregaande verduurzamingsdrang daar verandering in gaat brengen”, mijmert Piet.

Blijven samenwerken
In principe zwaait hij op 1 juli 2020 af als directeur. Ook van zijn directeursrol bij de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij neemt hij afscheid, omdat die maatschappij momenteel opgeheven wordt. Op de vraag of de nieuwe directeur van de Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland een kopie van hemzelf moet zijn, antwoordt Piet lachend: “Nee, zeker niet. Ik was echt een pionier, terwijl er nu meer iemand nodig is die de continuïteit waarborgt. De operationele taken, zoals het draaiend houden van de installaties, die worden ook afgesplitst. Daar hoeft de nieuwe directeur zich niet mee bezig te houden. Belangrijker is het om de financiën goed te bewaken en bovenal goed te blijven samenwerken met de telers, de betrokken overheidspartijen en de Suiker Unie.”

Voor meer informatie:
Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland u.a.
www.nieuwprinsenland.nl 

Piet Janmaat
[email protected]