Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maatwerk en maaltijdzakjes op de machine

Tholen - Machines, ze moeten tegenwoordig aan veel eisen voldoen voordat de klant tevreden is. De toeleverancier zet zich dan ook in om de wensen van hun klanten te realiseren in het automatiseringsproces. Daar komen soms opvallende apparaten uit voort.

Wortelen vormen een uitdaging voor de machine

Drie-in-één voor maaltijdmixen                                          Consumenten zoeken in de winkel steeds meer naar convenience producten. Iets waar de maaltijd- en stoofverpakkingen van profiteren. Deze verpakkers vragen op hun beurt meer naar automatisering van hun productlijnen. “Om in te spelen op een groeiende vraag naar een maaltijd-mix-verpakking, heeft Manter een volledig automatische toepassing ontwikkeld die 3 verschillende groenten weegt en verpakt,” vertelt Michel Eilander, commercieel manager bij Manter.

“De verschillende groenten hebben een eigen doelgewicht en een gezamenlijk combinatiegewicht en worden vervolgens in een schaal gelegd. “Hiermee voorziet Manter in een groeiende vraag naar geautomatiseerde oplossingen voor stoof- en maaltijdverpakkingen.

De machines zijn ontwikkeld naar aanleiding van een specifieke klantvraag voor het  combineren van 3 producten in één verpakking. In plaats van één weger per product aan te bieden en dus drie wegers voor één verpakkingsmachine te zetten, kwamen we op het idee om de weger zowel mechanisch als softwarematig aan te passen.”

Uit de weger komen op het moment drie producten gerold: aardappel, ui en wortel. “De wortel bracht de grootste uitdaging met zich mee. Dit langwerpige product is lastiger te verwerken dan ronde uien en aardappelen. Met het aanpassen van het bestaande vulsysteem is het gelukt om ook de wortelen te verwerken voor de maaltijdverpakkingen.

De weger kijkt uiteindelijk naar het gewicht van de individuele producten die in de mixverpakking terechtkomt en naar het totale gewicht dat uiteindelijk in de verpakking moet komen te zitten. Als dit is afgewogen, worden de producten gezamenlijk in de schaal gelegd en kan de verpakking geseald worden.

Naast de maaltijdmix-verpakking is de installatie nog altijd geschikt om één product af te werken. Zo kunnen de instellingen van de machine makkelijk door de gebruiker worden aangepast en kan de weger het ‘normale’ werk in de lijn hervatten en één product nauwkeurig afwegen en verpakken.”

Manter 3-in-1 verwerkt hier ui, koolraap en pastinaak op een lijn

Op maat gemaakt                                                                              Tien jaar geleden startte Kees Mol met Industrie Service Mol (ISM). Twee jaar geleden verhuisde hij naar de huidige locatie in Goes. Anders dan de grote bedrijven in de sector richt Kees en zijn team zich vooral op het optimaliseren van bestaande machines en productielijnen.

“Meestal ontwerpen de grote toeleveranciers een standaard machine voor de sector,” vertelt Kees. “De klant wil echter steeds minder vaak een algemene machine omdat hij het maximale uit zijn investering en productielijn wil halen en het verschil wil maken ten opzichte van de concurrentie. Voor die werkzaamheden kan de klant bij ons terecht.”

Onder andere bij Farmpack uit het Zeeuwse Kapelle heeft ISM een aantal machines aangepast en geoptimaliseerd, voornamelijk op de productielijn van het bedrijf. “Aanpassen van maten, extra transportband op de lijn, etc. ISM kan ze makkelijk aanpassen aan onze wensen,” vertelt Harre van Loon van de technische dienst van Farmpack. “Hij helpt ons met het meedenken in oplossingen voor onze bestaande machines en is daarbij de ideale sparringpartner van het bedrijf. Wat mankeert er bijvoorbeeld in onze eigen ontwerpen voor een machine en hoe kan ISM dat voor ons realiseren? Dat maakt zijn aangepaste machines ideaal voor verdere optimalisatie in het bedrijfsproces.”

In de loods bij Industrie Service Mol

Sinds een aantal jaar richt ISM zich niet alleen op het verbeteren van bestaande machines maar ook op het zelf ontwerpen hiervan. ISM heeft hier onder andere een eigen tekenaar voor in huis. “In sommige gevallen is het niet meer efficiënt om oudere machines te optimaliseren en kunnen wij als ISM een nieuwe klantgerichte oplossing bieden,” vertelt Kees. “Het voordeel dat wij daarbij kunnen bieden is dat wij meedenken met de klant en zo een machine kunnen leveren die geheel op maat is gemaakt voor hun bedrijfsvoering. In dat customizen voor- en meedenken met de klant zit onze specialisatie.”

Op het juiste gewicht                                                                    Waar er eerder bij de verpakkers werd gezocht naar machines die de productie konden automatiseren en men zo op arbeid kon besparen, is die trend omgeslagen naar een bittere noodzaak bij gebrek aan personeel. Dat is in ieder geval wat Jordy van der Sterren bij Arco ziet gebeuren in de AGF-handel.

Vanuit de vraag om de arbeidsproductiviteit verder te verhogen bij het verpakken van producten, ontwierpen de ingenieurs bij Arco het Triple Deck system. “Het werkt als volgt,” vertelt Jordy. “In deze machine staan er drie transport- en/of rollerbanden boven elkaar geïnstalleerd. Op de middelste band worden volle kratten met bijvoorbeeld hardfruit of tomaten aangevoerd op de lijn.

Het triple-deck-system van Arco is o.a. geschikt voor het verpakken van tomaten

Aan weerszijden van deze machine staan er medewerkers die een krat van deze band kunnen halen en op hun werktafel kunnen zetten. De lege plek wordt vervolgens weer automatisch aangevuld zodat de medewerkers altijd een volle kist voor zich hebben staan. Het aantal medewerkers aan de lijn hangt af van de wens van de klant. Zo hebben we bij een grote klant een werkplek gemaakt aan de machine voor twaalf medewerkers.

Op de werkbank worden de producten afgewogen in schaaltjes of kartonnen. Als het product eenmaal afgewogen is, worden de bakjes op de onderste band gezet waar de producten verder op de lijn worden gebracht. Nu gaan ze naar de verpakker (bv flowpacker of sealer) en worden ze verpakt. Dit zijn vier, individueel aangedreven, transportbanden naast elkaar waardoor er een continue stroom van producten op de lijn is. De lege fustkratten worden op de bovenste transportband gezet waarop deze afgevoerd wordt naar de opzetpositie voor de volle kisten. Hiermee kan het vol fust en het lege fust door één operator behandeld worden.

“Met de machine wordt er dus veel minder heen en weer gelopen door de medewerkers die aan de band staan. De kratten komen automatisch binnen en worden automatisch weer afgevoerd. De weegschalen zijn daarnaast uitgerust met software die het weggeefgewicht reduceert. Als je een verpakking hebt waarop 700 gram staat, wil je als  teler of verpakker geen 800 gram en als supermarkt geen 650 gram in het pakje hebben zitten. Met behulp van een indicatiebalk op de weegschaal kan een medewerker gelijk zien in hoeverre hij onder het gewicht van het schaaltje zit. Deze marges zijn door de eigenaar makkelijk aan te passen aan zijn wensen.”

Volle fusten komen aan, lege fusten worden afgevoerd

Met de ARCO line control software is de receptuur gemakkelijk aan te passen. “Zo kun je van twaalf man aan de band die tomaten in bakjes van 700 gram inpakken, snel overschakelen naar 4 man aan de band die peren in schaaltjes van 400 gram inpakken. Aantal mensen, product, gewicht en soort verpakkingsmateriaal kun je snel en gemakkelijk aanpassen. Dat lijkt op het eerste gezicht vooral interessant voor ompakkers die met verschillende producten werken. Maar ook voor een tomatenteler die zijn eigen producten inpakt, kan het interessant zijn omdat hij snel zijn gewicht en verpakking kan bijstellen op deze band.”

“Voor producten als champignons en zachtfruit is de machine dan weer minder interessant. Deze producten worden vooral in bakjes geoogst. Je wilt ze namelijk zo min mogelijk aanraken omdat het gaat om kwetsbare producten. Daarnaast worden deze producten niet los in fustkratten aangevoerd. Gelukkig hebben wij daar als bedrijf andere oplossingen voor om het weggeefgewicht hiervan te beperken.

Nadat de medewerkers het product met het juiste gewicht in schaaltjes hebben gelegd, volgt in de lijn de inpakmachine en worden de labels automatisch geplakt. In samenwerking met onze partners kunnen wij al deze machines op elkaar afstemmen en zorgen wij ook voor het onderhoud van deze machines.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 33e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Arco Solutions                                                      [email protected]

 

 

Manter                                                                [email protected]

 

 

Industrie Service Mol                               [email protected]

 

 

Farmpack                                                             [email protected]