Tholen – Komkommerteler Kees Hendriks is er al jaren vroeg bij met de eerste belichte komkommers. Maar oogsten in november, dat lukte hem nog niet eerder. Dit jaar wel. Een unicum, waardoor vandaag, 27 november, al de eerste komkommers van Qcucumber bij The Greenery konden worden geveild.
En binnen enkele jaren verwacht men zelfs jaarrond Nederlandse komkommers te kunnen aanbieden. “Teelttechnisch durf ik die uitdaging nu ook al wel aan, maar om ook de markt mee te krijgen, vervroegen we stapje voor stapje”, vertelt Kees Hendriks.
Goed belichten, maar niet teveel
Hij teelt, verdeeld over twee kassen, op in totaal 6,1 hectare komkommers onder belichting. Dit jaar net weer even anders dan vorig jaar, toen de eerste komkommers op 12 december werden gesneden. Om vroeg te zijn, is vooral licht nodig. “Het lichtrecept is ten opzichte van vorig jaar iets aangepast. Eigenlijk logisch, omdat je, als je nog vroeger op de markt wil zijn, ook weer vroeger start en er dus nog meer natuurlijk licht is. Vorig jaar ben ik vrij vlot naar 20 uur belichting gegaan, maar dit jaar ben ik gestart op 19 uur, pas de afgelopen dagen naar 19,5 uur gegaan en de vraag is of ik nog naar 20 uur ga.”
Een blik in de kas, week 47. Bron: Nick Rietveld
Op de switch naar 19,5 uur lijkt het gewas in ieder geval goed te reageren, ziet Kees. En dat is belangrijk. “Je zoekt wel de grens op, maar wilt het uithoudingsvermogen van de plant ook niet teveel op de proef stellen. Ondanks dat ik vroeger op de markt kom, wil ik namelijk wel net zo lang door als vorige keer. Ik teel graag op snelheid, maar vol gas moet je niet willen gaan.”
Een andere aanpassing dit jaar was het belichtingsniveau en de bijbehorende stengelafstand. “Vorig jaar hingen in de vroegste kas nog oude bollen in de armaturen, waardoor ik daar koos voor een iets grotere plantafstand van 2,2 stengels per vierkante meter om toch genoeg licht in het gewas te krijgen. Die bollen zijn dit jaar vervangen, waardoor ik in beide kassen nu met een stengelafstand van 2,5 teel onder 190 micromol SON-T.”
Ander ras
De belichting is belangrijk, maar het is uiteindelijk het ras waar het voor een groot deel om draait. Ook dat is aangepast ten opzichte van vorig jaar. “Ik heb Hi Power ingeruild voor het ras RZ 24-282. Met dat ras heb ik al twee jaar getest. Qua productie evenaart dit ras Hi Power, terwijl ik daarbovenop nog enkele voordeeltjes zag. Hij lijkt wat minder gevoelig voor Pythium en geeft ook wat minder dubbele vruchten. Bovendien is het ras volgens mij minder gevoelig voor Mycosphaerella bij de vruchten.”
Uiteraard kleven er aan elk ras ook nadelen. “Tegenover minder Mycos in de vruchten is het ras wel wat gevoeliger voor Mycos in de kop. Verder maakt het ras sneller lengte, waardoor er iets meer arbeid in gaat zitten. Gemiddeld genomen moet ik iets meer zakken.”
Jaarrond komt eraan
Nu de eerste vruchten gesneden zijn, kan het seizoen van start. Woensdagochtend werd de eerste doos komkommers voor het goede doel verkocht aan VOF de Best voor 1200 euro. De komkommertelers van The Greenery verdubbelen dat bedrag samen tot 2400 euro.
Kees is blij dat het weer gelukt is en hij kijkt nu alweer uit naar het nog verder experimenteren met vroeg op de markt komen. “Teelttechnisch is jaarrond Nederlandse komkommers telen al mogelijk, al komen daar wel weer nieuwe uitdagingen bij kijken.”
Zowel teelttechnisch als ook als het over vermarkten van het product gaat. “Ons grootste voordeel ten opzichte van importkomkommers is betrouwbaarheid en een constante levering met een goede kwaliteit. Dat zien ook partijen zoals Hoogvliet en Jumbo die al een aantal jaar loyaal zijn aan ons. Maar ook bij retailers in het buitenland zie je de vraag toenemen. Met nog wat extra partijen kunnen we de komende jaren de stap naar helemaal jaarrond zeker zetten.”
Voor meer informatie:
The Greenery
Nick Rietveld
+31 (0)180 657 824
+31 (0)6 27 026 100
[email protected]
Qcumber
Kees Hendriks
[email protected]