Op in totaal 344,5 hectare wordt momenteel in Nederland onderzoek gedaan naar een mogelijke ToBRFV-besmetting. Dat blijkt uit het nieuwste Pest Report dat is uitgegeven door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Daarin wordt gesproken over 14 'verdachte' bedrijven, waarbij op definitieve bevestiging van de PCR-testuitslagen wordt gewacht. Op de website van de NVWA wordt zelfs het getal 15 genoemd in de update van 18 november. Sowieso wordt in het Pest Report melding gemaakt van 'several indications of other possible suspicions.
Het rapport is, in navolging van een eerdere update in oktober, ook aangevuld met areaalcijfers over de twee daadwerkelijk al definitief bevestigde besmettingen. In totaal gaat het hier over 11,8 hectare.
Schadepercentages
Hoeveel schade een besmetting met het virus, dat voor de mens ongevaarlijk is, op het gewas heeft is nog niet helemaal duidelijk. Op het eerste getroffen bedrijf vertoonde 8 procent van de planten virussymptomen.
Op andere getroffen bedrijven varieert de virusschade, zo constateert de NVWA. Soms is de schade minder dan 8 procent, maar veel meer dan 8 procent schade kwam de NVWA nog niet tegen.
Meldplicht
Kwekerijen, waar mogelijk ToBRFV voorkomt, moeten zich verplicht melden bij de NVWA. Als uit de eerste testen aanwezigheid van het virus blijkt, worden deze gevallen gemeld als 'zware verdenkingen'. Daarna worden er nog extra testen gedaan.
Twee toetsmethoden
Om bij een vondst het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) maatregelen op te leggen maakt de NVWA gebruik van 2 verschillende toetsmethoden, zo meldt de instantie. Voor de eerste detectie wordt bij het laboratorium van Naktuinbouw een real-time PCR toets ingezet. Met deze toets wordt een klein stukje van het genoom van het ToBRFV vermeerderd en gedetecteerd. Als deze toets een positief resultaat geeft, betekent het dat het zeer waarschijnlijk ToBRFV betreft.
Deze zware verdenking wil de NVWA bevestigen met een identificatietoets. Voor ToBRFV gebruikt het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair een relatief nieuwe moleculaire methode die Next Generation Sequencing (NGS) heet.
Bij NGS worden grote hoeveelheden sequentiedata gegenereerd die met krachtige computers geanalyseerd wordt om zo de identiteit van het virus te achterhalen. Dit gebeurt op basis van het volledig genoom, en dit is nodig om bijvoorbeeld andere (nieuwe) tobamovirussoorten uit te kunnen sluiten. Tussen monstername en een definitieve uitslag zit met deze combinatie van methoden een doorlooptijd van 3-4 weken.
Lees het hele Pest Report hier.