Opeens was het daar: PFAS, de verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen in de grond die bouwprojecten momenteel in de weg zitten. Het Malieveld liep vol, onder meer met boze grondwerkers die vreesden voor verstoring voor glastuinbouwprojecten. Den Haag buigt zich deze week over versoepeling van de norm, waarbij betrokken partijen hun inbreng mochten aandragen.
Discussie over meten
Onder meer door de Unie van Waterschappen werd dat gedaan waar het over het storten van vervuilde grond in diepe plassen gaat. Zij roepen onder meer op tot een debat over de manier van meten. "De recente ontwikkelingen rondom PFAS laten zien dat de manier waarop we met verontreinigingen in grond en bagger omgaan ons erg kwetsbaar maakt. Elke dag worden er nieuwe stoffen gevonden. Ook worden de meetmethoden waarmee stoffen in het milieu kunnen worden aangetoond steeds accurater. We moeten de fundamentele discussie aangaan over hoe we met verontreinigingen in het milieu willen omgaan."
Eenzelfde discussie lijkt er ook op gang te zijn gekomen aangaande stikstof. Op social media worden vraagtekens gezet bij de metingen en de manier van onderzoek.
1 december, norm omhoog?
Momenteel is de norm 0,1 microgram van de stoffenverzameling, waarvan er zo'n 1500 kankerverwekkend zouden zijn. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is voornemens de norm voor hergebruik van PFAS-houdende grond in landbouw- en natuurgebieden te verruimen, zodat de bouw weer op gang kan komen. Aan een noodplan wordt in Den Haag gewerkt. Uiterlijk 1 december zou er duidelijkheid moeten zijn.