Tholen - Officieel bevestigd worden de cijfers nog niet, maar Omroep West spreekt over vijf nieuwe ToBRFV-besmettingen. NVWA en TuinbouwAlert wilden dat getal vanochtend niet bevestigen. Beide partijen wijzen op een nieuwe brief aan de Tweede Kamer waarin minister Carola Schouten vandaag of morgen de laatste stand van zaken deelt.
Omroep West sprak met Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. "Als het nu ook om bedrijven buiten het Westland gaat, wordt het een landelijk probleem."
Zeker weten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek of er nog meer kassen besmet zijn. "We krijgen steeds meer meldingen binnen van bedrijven die verdachte situaties tegenkomen", aldus Michel van der Maas, woordvoerder van de NVWA, bij Omroep West. "Maar die moeten eerst goed onderzocht worden."
Onderzoek waarover Van der Maas vanochtend desgevraagd liet weten dat dat 'tamelijk lastig' is. Het genoemde getal bevestigen, wilde hij niet. "Meestal is het virus onderdeel van meerdere virussen in de kas en dan moet het virus eerst geïsoleerd worden. De juiste onderzoeksmethode krijgt momenteel wel vorm, maar er gaat toch wel wat meer tijd overheen." Meer tijd dan enkel de duur van een laboratoriumtest, die zo'n één tot twee dagen duurt zo bleek eerder al.
Onduidelijk blijft, tot het verschijnen van de Kamerbrief, of het wederom enkel (Westlandse) tomatentelers zijn en of er ook besmettingen bij paprikatelers zijn gevonden. Mogelijk komt daarover met de aanstaande Kamerbrief meer duidelijkheid.
Buiten de deur houden
Bij Omrop Fryslân werd tomatenteler Marco van Overbeek van Gardener's Pride gevraagd naar de stemming onder telers in Friesland. "We doen ons best om het virus buiten de deur te houden", vertelde hij. Daarbij draait het om het hygiëneprotocol zo strikt mogelijk naleven. "Bij een aantal bedrijven in het Westland zijn de maatregelen zo streng dat het wel ziekenhuizen lijken. Hier in Friesland is dat nog niet zo, maar die kant zal het wel opgaan."
Het virus ToBRFV in de tomatenteelt onder glas is volstrekt ongevaarlijk voor de volksgezondheid, maar heeft vergaande effecten op groei van de plant en de kleuring van de vruchten. Heel jammer voor de sector en triest voor de getroffen telers. https://t.co/WSCc5bGuGE
— Ruud Van Der Vliet (@RuudvdVliet) October 29, 2019
Ondertussen kijkt men bij Gardener's Pride als mogelijke oplossing naar door middel van veredeling resistentie inbrengen in rassen. "Hier gaat helaas wel jaren overheen."