Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"ingreep om een 'meer gelijk speelveld' te creëeren"

Overheid hielp grote Nederlandse tuinders Europese CO2-prijs te ontwijken

De Nederlandse overheid heeft glastuinbouwbedrijven sinds 2012 actief geholpen om zich te onttrekken aan het Europese emissiehandels- systeem ETS. Dat is het systeem waardoor fabrieken en andere vervuilende bedrijven in Europa betalen voor hun CO2-uitstoot.

Van de ruim honderd Nederlandse tuinbouwbedrijven die oorspronkelijk in het ETS deelnamen, zijn er slechts vijftien over, antwoordt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die toezicht houdt op het ETS, op vragen van NRC. In ieder geval tot vorig jaar zijn nog tuinders uitgetreden.

Door de onttrekking hebben Nederlandse tuinders naar schatting enkele tientallen miljoenen euro’s (20-30 miljoen rekende NRC uit) minder ETS-gelden betaald. De NEa sprak vorig jaar van een 'georganiseerde uittocht' van de glastuinbouw uit het emissiehandelssysteem. Dat rapport bleef onopgemerkt stelt NRC.

Lees hier verder over de 'uittocht', interessant volgens het NRC zeker nu de glastuinbouw de klimaatdoelen niet haalt zoals de krant stelt verwijzend naar cijfers die door Wageningen Economic Research over een aantal weken worden gepubliceerd.  

 

Publicatiedatum: