Tomatentelers en plantenkwekers hebben afgelopen maandag nogmaals op het hart gedrukt gekregen absoluut melding te maken van vondsten en verdachte situaties. Doen zij dat niet, dan gaat de NVWA vanaf maandag 28 oktober boetes uitdelen bij overtreding van de meldplicht. Ondertussen vordert de NVWA zelf ook informatie om een zo goed mogelijk beeld van verspreiding te krijgen. Tot op heden is er officieel sprake van één vondst en één serieuze nieuwe verdenking.
Deze, samen met het dringende advies om het Hygiëneprotocol ToBRFV (update 21 oktober) in te zetten om een bedrijfseigen aanpak op te zetten, werd maandag tijdens een informatiebijeenkomst van TuinbouwAlert (Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis en Plantum), NVWA en Groen Agro Control aan de aanwezigen meegegeven.
Symptomen in door NVWA-geconsulteerde kassen
“Besef dat het effect van het plan van aanpak sterker wordt naarmate je meer maatregelen toepast”, adviseerde Helma Verberkt van Glastuinbouw Nederland bij de toelichting van het Hygiëneprotocol ToBRFV. Het plantenvirus kent ook paprika en pepers als waardplant. De in Nederland gangbaar geteelde paprikarassen zijn resistent tegen het virus, dat net als andere plantenvirussen geen enkel gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Geen ruiming
Na vondst van het virus gaat een eliminatiescenario in, waarbij een hygiëneplan door de teler moet worden opgesteld en moet worden goedgekeurd door de NVWA en een teeltwissel moet worden gedaan. Vervolgens vindt minimaal drie maanden na de nieuwe teelt een test plaats op waardplanten. Ruimen is niet verplicht.
Tandenborstel schoon
Het protocol maakt helder dat alles draait om bijzonder goed reinigen (‘tandenborstel schoon’) en ontsmetten met de juiste methode en middelen. In opdracht van de sectororganisaties verrichtte Groen Agro Control onderzoek naar bruikbaarheid en werkzaamheid van methodes en middelen, waarvan de resultaten werden gepresenteerd. Duidelijk is dat ontsmetten alleen werkt als de te behandelen oppervlakten heel schoon zijn.
Geen gewasruiming
NVWA-medewerkers lichtten de maatregelen toe die in werking treden bij een vondst. Gewasruiming is niet aan de orde en niet aangetaste vruchten zijn te verkopen. Ook hier is ‘hygiëne, hygiëne en nogmaals hygiëne’ het devies om introductie op schone bedrijven en verdere verspreiding van het zeer besmettelijke virus vanaf een besmet bedrijf te voorkomen.
Om een goede aanpak te kiezen, is een goed beeld van de huidige verspreiding nodig. De NVWA vordert daarvoor informatie en voert nadere inspecties uit. Dat brengt al meer bedrijven in beeld met (mogelijk) aangetast gewas. Nederland is dan ook niet langer 'vrij van ToBRFV', zoals ook te zien is op de verspreidingskaart van de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO).
Zodra vanaf 1 november in heel Europa de meldplicht gaat gelden, zou de kaart snel verder ingekleurd kunnen raken.
Bron: EPPO, update 21 oktober
Gezien de besmettelijkheid van het virus hebben wetenschappers een hard hoofd in volledige eliminatie. “Wil bestrijding van ToBRFV succesvol zijn, dan moeten sector en NVWA goed samenwerken”, was de oproep van de NVWA voor Nederland.
Bekijk hier de hele presentatie van afgelopen maandag, met daarin ook aandachtspunten voor niet-telende partijen in de keten.
Contactpersonen omtrent ToBRFV
Glastuinbouw Nederland: Helma Verberkt en Annelies Hooijmans
• [email protected]; 06 20391477
• [email protected]; 06 225 150 20
GroentenFruit Huis: Wim Rodenburg
• [email protected]; 06 53975309
Plantum: Rob Neijenhof of Marian de Beuze
• [email protected]; [email protected]; 0182 688668