Tijdens de teeltwissel wordt het watersysteem vaak grondig schoon gemaakt. Zo kan elke teelt weer met een schoon watersysteem beginnen. Uit bemonstering is gebleken dat sommige delen van het watersysteem nog wel eens vergeten worden, ziet men bij Agrozone dat enkele punten opsomt.
Herbesmetting in silo’s en leidingen
Stilstaand water gaat achteruit in kwaliteit. Zeker als de teeltwissel en schoonmaak enkele dagen duurt, willen telers hun nieuwe teelt met de eerste gietbeurt niet gelijk van slecht water voorzien. Spoel daarom de leidingen nog eens voor de eerste druppelbeurt, zodat de nieuwe planten geen zuurstofloos, dood water krijgen dat al dagen in de leidingen stil staat. Controleer dan ook of het watersysteem echt schoon is."
Besmetting mestbakken
Uit waterscans is gebleken dat de mestbakken een bron van besmetting zijn van schimmels, stelt Agrozone. "Zo hebben we al meerdere mestbakken gehad waar het kiemgetal van schimmels erg hoog was. De teeltwissel is een mooi moment om ook de mestbakken goed schoon te maken."
Ziektedruk in silo’s en bassins
Ook in silo’s en bassins kan een watergebonden teeltziekte verblijven tijdens een teeltwissel. "Controleer silo's en bassinvoering en laat controleren of het water dat op voorraad is ook echt gezond is. Het is belangrijk om ook deze onderdelen van het watersysteem te controleren en eventueel schoon te maken. Een gescheurd bassin kan meer schimmels en bacteriën bevatten dan een vuil-drain silo. Door te controleren, infecteert de teler niet het zojuist geschrobde watersysteem met ziektekiemen."
Water lozen
Met een BZG-gecertificeerde installatie mogen telers water lozen. "Het waterschap kan echter nog aanvullende eisen hebben waaraan het te lozen water moet voldoen met betrekking tot bijvoorbeeld de pH van het water."
Voor meer informatie:
Agrozone
T: 088- 422 82 22
www.agrozone.nl
[email protected]