Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landelijke Nederlandse media aan de haal met ToBRFV

Definitieve vondst en nieuwe verdenking ToBRFV in het Westland

Op 17 oktober is de vondst van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in het Westland definitief bevestigd. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport van de NVWA.

In het rapport staat dat het virus op 7 oktober werd aangetroffen in een kas van 2,8 hectare, waarbij 8% van de planten symptomen van het virus vertoonden. De tomaten werden bovendien langzamer rijp.

In het gewas is door de NVWA ook een besmetting met het Pepino mosaic virus (PepMV) gevonden. De symptomen kunnen ook van het PepMV-virus zijn of van een gemixte infectie van beide virussen. 

De NVWA stelt dat de verdenking van een besmetting met ToBRFV is gebaseerd op DAS-ELISA, biologische toetsen en realtime PCR testresultaten. De eerste symptomen zijn op 1 oktober waargenomen door een inspecteur als onderdeel van een specifiek onderzoek onder Nederlandse teeltbedrijven.

Eerder ging het nog om een 'serieuze verdenking'. Bovendien wordt nu melding gemaakt van een tweede verdenking van besmetting, eveneens in het Westland. Reden voor de NOS en andere landelijke media, waaronder De Telegraaf, om nu ook te berichten over het virus.

NVWA onderzoek
De NVWA is op dit moment volgens Schouten volop bezig met het traceren van de bron van het virus. Dit onderzoek is nog in volle gang. Ook houdt de NVWA bestuurlijke overleggen met de vertegenwoordigers van de sector en worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor telers om hen zo goed mogelijk te informeren. Nederland heeft ook de Europese Commissie geïnformeerd.

Bij een vondst bij een tomatenteler wordt niet vereist dat de hele kas wordt geruimd. Wel worden op het bedrijf strenge hygiënemaatregelen opgelegd om nadere verspreiding voorkomen. Het bedrijf moet hiervoor een plan van aanpak ter goedkeuring bij de NVWA indienen. De NVWA ziet toe op de naleving. De vruchten die niet zijn aangetast kunnen gewoon worden afgezet.

Plantenkwekers
Voor alle Nederlandse plantenkwekers gelden vanaf nu extra eisen bij de afzet van tomaten en paprikaplanten nu Nederland geen vrij gebied meer is voor ToBRFV. Voor de plantenkwekers zijn de risico’s groter dan voor de telers, bij de kwekers zal de hele partij moeten worden geruimd indien het virus wordt aangetroffen.

Zaadhandel
Het risico voor de handel in zaden is beperkt. Deze bedrijven zullen het zaad moeten toetsen voor het in het verkeer mag worden gebracht. Deze garanties zijn goeddeels al ingericht door Nederlandse zaadbedrijven. Voor de export moet dit namelijk ook al voor meerdere derde landen.

Omdat het virus zeer besmettelijk is, is verdere verspreiding niet uit te sluiten, besluit Schouten haar brief.