Van schepgroente tot watertap: NS en Albert Heijn To Go openen een ‘duurzame proeftuin’ op station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die verantwoorder en duurzamer zijn. De eerste reizigers konden maandag al een kijkje nemen. Het aanbod wisselt over de dag.
Curlic Suarez van het winkelteam op Utrecht Centraal dacht mee over de invulling: “We willen het aantal verpakkingen terugdringen door veel producten zonder verpakking aan te bieden. Bij de inrichting hebben gebruikte materialen van NS en Albert Heijn een nieuwe bestemming gekregen.”
De winkel is een test. Succesvolle elementen kunnen in de toekomst in andere stationswinkels een plek krijgen.
Minder verpakkingen
Belangrijk onderdeel is het verpakkingsmateriaal. Helemaal verpakkings- of plasticvrij is niet mogelijk, vanwege de hygiëne en houdbaarheid. Maar lukt het om verpakkingen te reduceren? Anne-Maartje Ordelman, directeur NS Retail, licht toe wat reizigers kunnen verwachten: “ Daarvoor gaan we enkele zaken testen: van onverpakt broodjes tot onverpakte theezakjes. Geen suikerzakje meer bij de koffie, maar een ouderwetse suikerpot.”
Schepgroente alternatief voor schepsnoep
Midden in de winkel staat een ontbijtbar waar de reiziger ‘s ochtends zelf zijn ontbijt kan samenstellen. Rond de lunchtijd wordt dit een saladebar. Ook kun je met een hervulbare fles zelf water tappen, zodat je geen waterflesje hoeft te kopen. Ordelman: “Ik ben vooral erg benieuwd wat onze reizigers van de schepgroente vinden, als gezond alternatief voor schepsnoep. Het team dat dit voor elkaar heeft gekregen, mag trots zijn. De winkel ziet er prachtig uit.”
Schepgroente in plaats van snoep
Gerecyclde winkelinrichting
De winkelinrichting is zoveel mogelijk gemaakt van restmaterialen uit bijvoorbeeld treinen. Zo zijn er wanden gemaakt van oude treinvloerdelen en kun je aan de hoge tafel staan die gemaakt is van instaptredes van een trein. De energie voor de winkel wordt geleverd door de warmte en koude opslag van Utrecht Centraal, waarbij de warmte en koude op een duurzame manier uit de grond gehaald wordt. De elektriciteit wordt volledig groen ingekocht via het duurzame energiecontract van het NS-station.
De duurzame proeftuin is te vinden op de Stationspassage aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal, tussen het Stationsplein en het Stadskantoor.
Bron: NS