Tholen – Hoeveel rondjes door de kas maakt een teler op een dag wel niet? Genoeg om soms bepaalde zaken ‘niet echt’ meer te zien. Bijvoorbeeld een wel hele trage, vuile doekfilter of een condensgoot die rechtstreeks in de schone drain uitkomt. Gisteren, tijdens een dag waarop water in de tuinbouw – ook met het WaterEvent – centraal stond, kwam ’s ochtends al zo’n zeventig man op uitnodiging van Agrozone naar Bleiswijk om stil te staan bij waterkwaliteitsmanagement én ozontechniek in de glastuinbouw. Schoon water schuif je immers niet zomaar in een doosje de kas binnen.
In de aanloop naar 1 januari 2018, toen in Nederland de zuiveringsplicht ingevoerd werd, moesten telers er massaal aan geloven: een waterzuiveringsinstallatie voor hun lozingswater. “Tijdelijk ging er heel veel aandacht uit naar het water dat de kas uit gaat”, vertelt Rinze Noordam van Agrozone. “Inmiddels is die focus echter veel meer op het water in de kas komen te liggen. Logisch ook, want als het water in de kas, in het watersysteem moet blijven, dan wil je als teler natuurlijk wel dat de kwaliteit daarvan optimaal is.”
Aan de installaties ligt het niet
Op het gebied van water is al veel bekend, maar tegelijk ook nog veel niet bekend. Jim van Ruijven, waterspecialist bij Wageningen Universiteit & Research (WUR), ging tijdens het event in op alle onderzoeken die er door de jaren heen gedaan zijn en de kennis die daarmee al vergaard is. Kennis ook over ozon en toepassing op agrarisch water, waarmee ook Agrozone sinds de oprichting in 2008 ruime ervaring heeft. Jim vertelde dat in de jaren ’80 en ’90 al installaties werden ontwikkeld waarmee goede resultaten werden behaald, maar dat tegelijkertijd bleek dat lang niet altijd dezelfde resultaten werden behaald, onder meer doordat indertijd de waterkwaliteit niet bemeten werd, terwijl ook de materialen van de installaties niet ozonbestendig waren.
Rinze aan het woord
Inmiddels is dat wel het geval en zijn de kritieke punten uit de vorige eeuw ruim verleden tijd. Sterker nog, al in 2014 werd ozon succesvol toegepast in een project van de WUR met de emissieloze kas. “En sinds ruim een half jaar in vier afdelingen van de fossielvrije kas, eveneens een project van de WUR”, vertelt Rinze.
Maar wat is ozon dan precies? Daarover gaf Roy Imming van Agrozone een presentatie. Heel kort door de bocht komt het erop neer dat ozon een natuurlijk gas is dat na het aanpakken van vervuiling, omgezet wordt in zuurstof, waarvan plantenwortels gretig gebruik maken. Sterke, witte wortels, zijn hiervan het gevolg en telers zien dat graag.
Balans in beeld
Tenminste, als ook de rest van het watersysteem op orde is. “En daar is nog veel winst te boeken”, vertelt Rinze. “Iedereen heeft het over ‘weerbaar telen’, ‘niet alles dood willen maken’ en vooral ook ‘balans in het watersysteem’, maar volgens ons is de vraag wat die ‘balans’ dan precies is. Daarover is nog lang niet alles duidelijk. Een waterscan, die wij telers aanbieden (tijdens het event ging paprikateler Color Capsicum er met een gratis waterscan vandoor), helpt om in beeld te krijgen wat de waterkwaliteit is van het water dat de plant in gaat en wat de waterkwaliteit is als het de plant verlaat. Als je dat in kaart hebt, kan de teler op basis van die gegevens gaan sturen.”
Dat meten weten is, mag dan een dooddoener zijn, het is toch echt waar de crux zit volgens Rinze. “De meeste telers laten nu vaak nog 1, 2 of misschien wel 3 keer per jaar hun ontsmetter testen, maar dat zegt nog helemaal niets over de kwaliteit van het water dat bij de plant terecht komt. En zelfs de installatie van een ozonontsmetter alleen is niet genoeg op dat te bereiken.
Door bijeenkomsten zoals gisterochtend, met vakidioten onder elkaar zogezegd, kunnen we stappen zetten, bewustwording creëren en ook van elkaar leren om niet te blijven hangen in ieders eigen visie. Een moment pakken om over water te praten, juist ook met de teler voor wie het niet zijn hoofdbezigheid is, is belangrijk. De visie van de teler, die willen wij weer terugkoppelen op de techniek en het totale watersysteem.”
Voor meer informatie:
Agrozone
T: 088- 422 82 22
www.agrozone.nl
[email protected]