Een Nederlands consortium is partner geworden van een Chinese investeerder met ambitieuze plannen in de Chinese glastuinbouw. Het staatsbedrijf CTIEC wil de komende jaren 1.000 fasen kas wegzetten van ieder minimaal zeven hectare. De Nederlandse bedrijven Flexibell Greenhouse Systems, Koppert Machines, Flynth adviseurs en accountants en Van Paassen Teeltadvies gaan daarbij helpen. Gezamenlijk kunnen ze een geïntegreerde totaaloplossing bieden.
“We willen gezonde, kwalitatieve voeding voor meer mensen toegankelijk maken en zijn van mening dat de glastuinbouw de manier is om dit doel te bereiken. Daarom willen we overal in China kassen plaatsen.” Dat vertelde Max Wang, vicevoorzitter van de China Triumph International Engineering Company (CTIEC) vorige week tijdens de tuinbouwvakbeurs Horti China in Qingdao.
CTIEC is niet zomaar een bedrijf. Ze worden gesteund door de overheid en opereren op verschillende niveaus. Eén onderdeel van het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van bouwmaterialen en is een van de grootste spelers hierin op de Chinese markt. Die toelevering willen ze nu dus uitbreiden naar de glastuinbouw. Verder willen ze de glastuinbouw stimuleren als investeringsmogelijkheid. Daarvoor beschikken ze ook over geld van de Chinese overheid, die ook de tuinbouw verder wil laten ontwikkelen. Als derde activiteit zijn ze zelf ook actief als telers in de glastuinbouw: ze telen en verkopen zelf glastuinbouwproducten. Momenteel exploiteren ze drie tuinbouwbedrijven. Volgend jaar moeten daar nog eens tien kassen bijkomen en in de komende jaren zal dit aantal dus verder toenemen. “Door kwaliteitsproducten uit de kas op de markt te brengen en nauw samenwerken met retailers als Alibaba willen we leveren waar de consument om vraagt”, vertelde Max Wang.
Nederlandse kennis
Ambitieuze plannen dus en om die te realiseren is er kennis uit Nederland nodig. Die vonden ze in een nieuw gevormd Nederlands consortium, waar Flexibell Greenhouse Systems, Koppert Machines, Flynth adviseurs en accountants en Van Paassen Teeltadvies deel van uitmaken. De organisaties vertegenwoordigen een breed spectrum aan expertises die gezamenlijk een totaaloplossing betekenen voor de Chinese klanten.
Het initiatief voor het consortium is genomen door Pierre Bell en Joost Bogaard, directeuren van Flexibell Greenhouse Systems. Met Flynth bestond al een intensieve samenwerking op het gebied van bedrijfskundige en financiële analyses. Nu hebben ook Koppert Machines en Van Paassen Teeltadvies zich bij de groep aangesloten.
Full service
Joost Bogaard zegt over de samenwerking: ‘We bieden een full service dienstenpakket aan de Chinese glastuinbouw. Vaak is de focus heel erg op techniek, maar als we klanten ook goed kunnen informeren over de teelt-technische en financiële haalbaarheid van hun project, is dat voor alle betrokkenen een grote plus en schept het vertrouwen.’ Het totaalconcept van de groep rond Flexibell Greenhouse Systems bestaat onder andere uit bedrijfseconomische analyses en scenarioplanning, engineering, levering en constructie van materialen en installaties, post-harvest toepassingen en teeltkundige ondersteuning.
Met deze samenwerking bieden ze een oplossing aan CTIEC en aan andere Chinese partijen. Ook daar is vraag naar een geïntegreerde benadering, vertellen ze. ‘De keuze voor een bepaalde toepassing of technologieniveau is immers niet alleen afhankelijk van het budget van de klanten, maar moet ook een realistische en toekomstbestendige business case bieden. Dan kun je ook daadwerkelijk gaan opschalen en dat is gezien de enorme behoefte aan glasgroenteproducten in China hard nodig’, besluit Frank Hollaar, sectorleider tuinbouw bij Flynth adviseurs en accountants.
"Kennis is één van de uitdagingen die we moeten overwinnen voor het succesvol verwezenlijken van onze ambities. Wij willen daarom samenwerken met deskundigen uit de sector. Alleen samen kunnen we onze plannen laten slagen," aldus Max Wang.