Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric van der Klauw, AgrowSer:

“Als de tunnelkas maar sterk genoeg is, wordt aardbeienteelt op hangende goten mogelijk”

Tholen – “De komende jaren voorzie ik een gigantische omslag in de aardbeienteelt, zeker in Duitsland”, vertelt Eric van der Klauw van AgrowSer. “Aardbeientelers laten de teelt in de vollegrond achter zich en kiezen steeds vaker voor teelt op (overdekte) stellingen. Dit alles vooral vanwege de arbeidsproblematiek en gewasonderhoud. Werken met goten op hoogte is prettiger.”

Maar om het helemaal makkelijk te maken, heeft een teler eigenlijk vrije ruimte nodig onder de goten. Dat kan met hangende goten, maar kan dat ook in een tunnelkas? “Jazeker”, aldus Eric, “als de kas maar sterk genoeg is.”

De Multitunnelkas van AgrowSer voldoet aan die voorwaarde. Maar hoe? Eric: “De meeste tunnelkassen bestaan uit losse tunnels, maar wij koppelen die tunnels, waardoor ze elkaar versterken en door de verzwaring worden ze ook extra stevig. Daardoor wordt het mogelijk om hangende goten in een tunnelkas te monteren. Eigenlijk net alsof een teler in een glazen Venlo-kas aan het werk is.”


Kapdoorsnede met daarop de ophanghaken voor de teeltgoten en de verzwaarde tunnelconstructie

Kasklimaat maken
Het eerste project met een Multitunnelkas is sinds kort in productie bij Aardbeienkwekerij Ros in Sprundel. Onder een kap van 6,70 meter hangen 6 goten. Goten die makkelijk een gewicht bereiken van 30 kilo per strekkende meter als er planten op substraat op groeien en er ook een stukje water- en warmtetechniek op de goten is gemonteerd.

In de Multitunnelkas, die grofweg een investering vergt die drie keer lager ligt dan die in een glazen kas met de standaard technische uitrusting erop en eraan, wordt het voor de teler mogelijk om een echt kasklimaat te creëren. “In het kasdek zit een doorlopend luchtraam. Over de hele lengte van de kas kan een teler kiezen of hij enkelzijdige of dubbelzijde luchtramen wil. Met een klimaatcomputer erbij wordt het voor de teler dan mogelijk om het klimaat automatisch te regelen, bij regen en wind de ramen te sluiten, af te luchten indien gewenst, net zoals ook in een glazen kas gebeurt.”


Zijaanzicht vanaf het middenpad bij Ros, zodat de hangende goten goed zichtbaar zijn

Uit de grond sowieso flinke sprong
Alleen dan tegen een minder hoge investering dan bij een glazen kas. “Telers die uit de vollegrond gaan en naar de bedekte teelt overstappen, moeten sowieso al flink slikken als het om de kosten gaat. Sommigen kiezen daarom eerst voor de 'wandelkapkas', de meest basale vorm van een tunnelkas die de minst grote investering vergt.

Voor telers die maar kort op de markt zijn met hun aardbeien, volstaat dat vaak. Maar als het belangrijk is om langer op de markt te zijn, kwaliteit te waarborgen en de arbeidsomstandigheden vriendelijk te maken, kan een teler eigenlijk niet meer zonder kas. De Multitunnelkas komt dan in beeld. “Afhankelijk van hoe de markt is waarop de teler zijn aardbeien afzet, kan hij of zij vervolgens kiezen of én hoeveel hij wil verwarmen om de teelt te vervroegen.”

Voor meer informatie:
AgrowSer
www.agrowser.com 
[email protected] 

Eric van der Klauw
[email protected]