Genetisch gemodificeerde insectenresistente aubergines (Bt brinjal) hebben met succes het gebruik van pesticiden verminderd en het levensonderhoud verbeterd van de Bengalese telers die ze telen.
Conventioneel geteelde brinjal is een van de meest bespoten gewassen in Zuid-Azië. Historisch gezien wordt de brinjal maar liefst 84 keer bespoten in een teeltseizoen om hun gewassen te beschermen. Dit bracht wetenschappers van het Bangladesh Agricultural Research Institute (BARI) ertoe een ziekteresistente variëteit te ontwikkelen als alternatief voor het gebruik van insecticiden.
De voor het US Agency for International Development van het International Food Policy Research Institute (IFPRI) en met steun van BARI en Cornell University verrichte studie toonde aan dat Bt brinjal dat doel heeft bereikt. Het documenteerde een algehele vermindering van 39 procent van de hoeveelheid gebruikte pesticiden en een vermindering van 51 procent van het aantal keren dat telers pesticiden op het gewas spoten.
Hoewel een eerdere studie ontdekte dat Bt brinjal bijna totale bescherming biedt tegen Leucinodes orbonalis, de meest destructieve plaag van het gewas, gebruiken telers nog steeds een aantal pesticiden om andere schadelijke insecten te bestrijden.
Hoewel Bt brinjal specifiek is ontwikkeld om bestand te zijn tegen de Leucinodes orbonalis, helpt het ook om aantastingen van andere schadelijke insecten te verminderen, bleek uit de studie. Populaties van schadelijke bladetende kevers, mijten, wolluizen of Charaxinae waren lager bij Bt brinjal dan de niet-Bt variëteiten.