Telers zijn natuurlijk zelf constant alert op plantenziekten in hun gewas. Toch komt het vaker voor dat een plantenziekte niet bij één plant blijft. Soms komt het zelfs het jaar erop nog terug. Maar waarom dan hygiëne?
- Telers kiezen er zelf bewust voor om minimaal chemie in te zetten;
- Tegen bacterie-ziekten, virussen en viroïden zijn geen andere mogelijkheden dan hygiënische maatregelen;
- Er zijn steeds minder mogelijkheden om plantenziekten chemisch te bestrijden;
- Ziekten als Fusarium lijken een zekere resistentie op te bouwen tegen chemie;
- Er zijn simpelweg geen middelen toegelaten tegen een bepaalde ziekte in een gewas.
Groen Agro Control doet veel onderzoek op het gebied van hygiëne in opkweek, teelt en in de voedselverwerkende industrie. Dat helpt om telers om op de hoogte te houden van alle mogelijkheden die er zijn om hun gewas vrij van ziekten te houden of hun bedrijf schoon te maken. In de cursus is er ruimte voor eigen inbreng en specifieke vragen.
Inhoud training
- Nieuwe ziekten en bedreigingen in de sector;
- Methoden om hygiene maatregelen te meten en te monitoren;
- Overzicht van technische en management maatregelen voor hygiëne;
- Schoonmaak- en ontsmettingsmethoden en gebruik van middelen;
- Schoonmaken is iets anders dan ontsmetten, beide handelingen dienen te worden uitgevoerd;
- Hoe regelen telers hygiëne voor water, materiaal, medewerkers en uitgangsmateriaal.
De cursus is bestemd voor groepen van maximaal 15 medewerkers en is inclusief een rondgang op het laboratorium van Groen Agro Control. Groepen en data worden gepland na de aanmelding.
Voor meer informatie:
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
015 2572511
ww.agrocontrol.nl
Ines van Marrewijk
[email protected]